Ceea ce se întâmplă în ultima vreme în PNL Galaţi, unde preşedintele partidului, George Stângă a umplut structurile de conducere ale partidului cu fini şi cumetri şi se comportă în partid ca pe moşia proprie, fără a respecta statul partidului şi normele scrise sau nescrise ale liberalismului, i-a făcut pe mulţi liberali să ajungă la suprasaturaţie.
Cotidianul nostru a relatat în nenumărate articole despre atmosfera şi "practicile" actualei conduceri, iar ultimul gest de revoltă al decanului Facultăţii de Istorie şi consilier local PNL, Ion Cordoneanu, întăreşte informaţiile noastre că PNL Galaţi este în pragul de a se transforma dintr-un partid elitist, într-unul de huligani. (n.r. - DEX: Huligan ~ i m. - Persoană care încalcă în mod grosolan normele de conduită în societate).
Redăm integral scrisoarea profesorului universitar Ion Cordoneanu, adresată conducerii Partidului Naţional Liberal, filiala Galaţi, dar şi punctul de vedere al senatorului George Stângă.
„PNL Galaţi,
Domnului senator George Stângă,
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, filiala Galaţi
În atenţia
Biroului Politic Judeţean al Partidului Naţional Liberal, filiala Galaţi Biroului Politic Local al Partidului Naţional Liberal, filiala Galaţi
Domnule Preşedinte,
Scriu acest text la două zile de la şedinţa Comitetului de Coordonare Judeţean desfăşurat la Galaţi în prezenţa a 400 de delegaţi din tot judeţul şi vi-l adresez în speranţa să vă amintiţi, că, la un moment dat, am avut un schimb de priviri, eu întrebându-vă indignat de ce nu încercaţi - în calitatea dumneavoastră de preşedinte al PNL Galaţi dar, mai ales, calitatea de preşedinte al CCJ - de ce nu încercaţi, aşadar, să stabiliţi în sală o atmosferă civilizată (şi sunt absolut sigur că aţi înţeles ce spunea privirea mea!), iar dumneavoastră aţi arătat cu privirea spre cel care vorbea în acel moment pe scenă. Am mai rămas câteva minute, astfel încât să nu ies în timpul discursului, după care am ieşit sub un pretext oarecare, gândindu-mă că voi reveni.
Nu am făcut-o, iar motivele pentru care nu am revenit în sală doresc să vi le împărtăşesc în rândurile care urmează. Evident, ceea ce s-a petrecut vineri la CCJ este doar un pretext pentru a formula câteva idei care mă vizitează de mai mult timp în legătură cu ceea ce văd, aşa cum văd eu, că se petrece în PNL Galaţi.
Domnule Preşedinte,
Am acceptat să intru în politică din raţiuni pe care doar puţini le cunosc şi după discuţii lungi cu cei care mi-au solicitat ca numele meu să fie pe unul dintre locurile eligibile la alegerile locale din 2016. Cel care m-a convins a fost Nicuşor Ciumacenco, la vremea aceea candidat pentru funcţia de primar al Municipiului, care mi-a spus la un moment dat: „Ioane, dacă vei ajunge consilier local, nu-ţi voi impune cum să votezi la nici un proiect de hotărâre! Vei fi liber să votezi aşa cum te îndeamnă propria conştiinţă!”. Acesta a fost momentul care a înclinat balanţa şi, fără să fiu idealist, am acceptat să candidez. Politica era un teren absolut nou pentru mine, viaţa unei organizaţii de partid presupunea, aveam să-mi dau seama relativ repede, existenţa multor zone de penumbră în care se petrec lucrurile şi se iau deciziile, cunoaşterea oamenilor cu aspiraţii diverse, interese şi mai diverse, condiţii şi educaţii diferite, percepţii şi, mai ales, relaţii şi poziţionări diferite. Astfel încât, după scurtă vreme şi cunoscând atât cât am reuşit eu (timp limitat, dedidat în cea mai mare parte muncii la Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie al cărei decan sunt din 2016, cu puţin timp înainte de campania alegerilor locale) - cunoscând, spuneam, viaţa organizaţiei locale gălăţene a Partidului Naţional Liberal, a apărut întrebarea „care este lucrul care îi uneşte pe oamenii aceştia, ce îi scoate din casă şi îi aduce la sediul partidului, pentru ce sacrifică parte din viaţa personală şi ocupă un scaun şi, eventual, o funcţie într-o organizaţie politică?”. Ceea ce intuiam mă indigna, uneori până aproape de revoltă. Mărturisesc faptul că am părăsit relativ repede căutarea unui răspuns, considerând că această abordare nu este din partea mea onestă; singurul demers care să aibă această caracteristică rămânea doar acela raportat la mine însumi: nu mai activasem pe o scenă de această natură, dar plecam de la convingerea că politica trebuie să fie acea activitate omenească aflată într-o legătură indisolubilă cu morala.
Credeam, şi cred încă, în ideea că morala este cea care trebuie să determine politica şi că ceea ce trebuie să-l mâne pe omul politic este binele comunităţii - acesta, în opinia mea, este un principiu care nu se poate negocia cu nimic! Cred că omul politic trebuie să acţioneze pornind de la convingerea că, odată investit cu încredere din partea cetăţenilor, acesta îşi pune toată priceperea în slujba lor şi a comunităţii pe care o reprezintă; din momentul în care politicianul ocupă funcţia de demnitate publică, el nu se mai reprezintă pe sine, reprezintă mai puţin partidul din care face parte şi reprezintă în totală măsură pe cei care l-au ales. Dincolo de aceste principii, rămân condiţionările de partid (cu ideologia şi interesele lui) pe care un om politic abil încearcă să le armonizeze cu acele comandamente impuse de demnitatea publică. Posibil să nu împărtăşiţi această perspectivă! Dar vă rog să o acceptaţi pentru că, de la ea pornind, voi face următoarele remarci.
Am participat din datorie, fiind inclus pe listele delegaţilor municipiului Galaţi, la Comitetul de Coordonare Judeţean desfăşurat în data de 28 iunie a.c., în sala Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi. Ordinea de zi fusese anunţată din vreme. Mă aşteptam să existe câteva discursuri şi opinii exprimate de la tribună care să ascută spiritele - la urma umei, punctele de vedere argumentate trebuie să fie exprimate liber într-un partid „liberal”, să nască dezbateri care să conducă la un compromis rezonabil. Am constat, însă, destul de repede de la începerea şedinţei, că ceea ce se petrecea în sala care ne găzduia numai în limitele rezonabilului nu era!
Îmi iau precauţii dinainte: nu sunt în vreun război cu nimeni şi nu sunt părtinitor, dar nu pot să nu observ că singurul responsabil de escaladarea atmosferei incalificabile din sală, în opinia mea, sunteţi dumneavoastră: preşedintele partidului, cel care prezidează de jure şi de facto lucrările Comitetului de Coordonare Judeţean, nu reacţionează în nici un fel atunci când foarte multe voci din sală se manifestă sub standardul de civilizaţie! Şi nu doar că nu încercaţi nici cel mai mic gest pentru a restabili o atmosfera civilizată, dar, în momentul în care ne-am intersectat privirile, am înţeles că ceea ce se întâmplă vă face plăcere: adversarul dumneavoastră de opinie din acea sală era agresat verbal şi asta se petrecea cu încuviinţarea dumneavoastră! Prin această atitudine, oricât de patetic vi s-ar părea, consider că aţi ignorat, împreună cu „vocile” din sală, nu doar istoria de 144 de ani a unui partid care a modernizat România; cu tristeţe constat că, girând, fie şi prin, sau mai ales printr-o atitudine tacită atacul la persoană şi lipsa de civilizaţie, aţi devalorizat sintagma care stă sub simbolul Partidului Naţional Liberal: „România în primul rând” este goală de conţinut - ce să mai vorbim de „România educată”, proiectul de suflet al Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, pe care liberalii gălăţeni care au fost în sală îl vor vota la alegerile prezidenţiale!
Aici nu este vorba despre persoana celui care s-a confruntat de la tribună cu derapajele de acest gen! Victor Paul Dobre vorbea de la tribuna CCJ din postura de vicepreşedinte regional, deci nu persoana contează aici, ci ceea ce reprezintă în ierarhia partidului şi în structura de conducere. Să-mi daţi voie să clarific: Victor Paul Dobre nu e o victimă şi nu trebuie apărat de mine sau de oricine altcineva! Reclam doar atât: trebuia asigurată şi apărată atmosfera civilizată a unei dezbateri într-un for de conducere precum Comitetul de Coordonare Judeţean! Iar dumneavoastră prezidaţi acest for! Iarăşi, cu tristeţe, constat: atunci când există membri liberali care confundă locul unei dezbateri politice în care sunt formulate argumente mai mult sau mai puţin convingătoare, cu un mediu în care respectul pentru opinie lipseşte şi discreditarea fără argument, bazată doar pe vocilor dezarticulate, este singura armă, iar dumneavoastră giraţi totul prin non-intervenţie - chipurile Brătienilor, cele care străjuiesc cei 144 de ani de istorie a Partidului Naţional Liberal, pălesc!
Domnule Preşedinte,
Un alt aspect pe care vreau să-l remarc, tot în legătură cu ce s-a petrecut în ziua de 28 iunie la CCJ, este cel referitor la conţinutul a cel puţin două discursuri care mi-au atras atenţia. Una dintre ideile afirmate în aceste discursuri este aceea că Partidul Naţional Liberal trebuie să ajungă să guverneze - o idee cât se poate de legitimă care descrie scopul oricărei formaţiuni politice. Mai mult, subsumat acestei idei, a fost reafirmată poziţia Partidului Naţional Liberal conform căreia PSD-ul, în urma dezastrului guvernării ţării şi a administraţiilor locale, trebuie să plece! Două discursuri anti-PSD de la cea mai înaltă tribună a organizaţiei judeţene – corecte, în esenţă, coerente cu poziţia partidului, mobilizatoare şi de susţinut cu toată convingerea! Dar, două discursuri care intră în contradicţie cu ceea ce mulţi dintre noi au citit în mediul online al reţelelor de socializare, fapt care mă determină să vă sugerez următoarele, în speranţa că mesajul meu va fi receptat corect.
În ultima vreme, după cum probabil ştiţi, sunt publicate pe facebook o serie de postări care pun în discuţie contractele unei firme şi sumele destinate acestei firme pentru serviciile prestate în diferite localităţi din judeţul Galaţi şi nu numai. Aspectele vizate de aceste postări se referă atât la legalitatea modului în care ar fi fost făcute achiziţiile, cât şi la aspectele de moralitate politică ale unor asemenea practici, avându-se în vedere faptul că firma vizată ar fi beneficiat, prin atribuire directă, de contracte încheiate cu localităţi ale căror administraţii sunt conduse de Partidul Social Democrat.
Îmi declin orice competenţă în materie juridică pentru a putea face aprecieri de această natură. Consider, însă, că informaţiile relatate în aceste postări aduc în spaţiul public online grave prejudicii de imagine filialei judeţene a Partidului Naţional Liberal de la Galaţi, al cărei preşedinte sunteţi.
Cred că trebuie să luaţi atitudine împotriva valului de afirmaţii prezentate drept dezvăluiri care afectează în mod negativ imaginea publică a unui preşedinte de partid, a unui demnitar al statului român, precum şi a colegilor de organizaţie care susţin valorile liberale şi consideră, în deplină coerenţă cu viziunea la nivel naţional a Partidului Naţional Liberal, că urmărirea interesului personal nu trebuie confundată cu derularea de relaţii de afaceri transpartinice, cu atât mai mult cu cât acele afaceri ar fi încheiate în baza unor relaţii personale cu demnitari şi funcţionari publici ai Partidului Social Democrat.
Este o chestiune de moralitate politică pe care sunt convins că, în calitate de senator al Partidului Naţional Liberal în Parlamentul României şi de preşedinte de organizaţie judeţeană, o veţi putea afirma fără ezitare.
Domnule Preşedinte,
Partidul Naţional Liberal este, prin istorie şi doctrină, un partid care susţine elita, fără a fi elitist, care promovează libertatea opiniilor fără a sancţiona delictul de opinie, susţine profesionalismul şi experienţa. Îmi amintesc că atunci când aţi preluat preşedinţia organizaţiei judeţene, aţi afirmat o idee pe cât de generoasă, pe atât de benefică: înfiinţarea unui Colegiu al Seniorilor, membri de partid şi susţinători ai liberalismului, de experienţa cărora noua echipă să beneficieze. Ştim amândoi că, într-o anumită etapă a organizaţiei municipale Galaţi, s-a încercat acest lucru.
Păcat că, din cauza conjuncturilor interne, ideea a rămas suspendată. Eu încă mai cred în posibilitatea realizării ei, poate dintr-un idealism care, sunt convins, caracterizează pe mulţi dintre liberali, dar şi dintr-un pragmatism politic pe care îl învăţ cu fiecare zi petrecută în politică: urmează trei campanii importante, în care experienţa seniorilor şi implicarea lor poate aduce un plus de imagine şi, de ce nu, de re-legitimare în rândul cetăţenilor care au convingeri liberale. Cred că vocile unor Mihai Capră, Paul Ichim, Sandu Traian, Marian Băilă pot împrospăta înfăţişarea, discursul şi credibilitatea liberalilor gălăţeni prin cristalizarea acestui leadership non-formal - aveţi capacitatea de a iniţiaţia acest proiect şi înţelegerea beneficiilor pe care le poate aduce! Energia tinerilor în Partidul Naţional Liberal trebuie împletită cu experienţa şi, de ce nu, înţelepciunea seniorilor care au purtat mult mai multe lupte politice decât noi.
Acest proiect şi multe altele care pot să apară se pot materializa dacă, aşa cum spuneam mai sus, omul politic nu se mai reprezintă pe sine, reprezintă mai puţin partidul din care face parte şi reprezintă în totală măsură pe cei care îl trimit în Parlamentul României, în Consiliul Judeţean sau în Consiliul Local. Pentru că, să-mi fie permis a face o remarcă: „prin noi înşine” trebuie disjuns în mod categoric de „pentru noi înşine”!
Având convingerea că veţi înţelege demersul meu drept unul guvernat de cele mai bune intenţii, vă adresez această scrisoare şi îmi iau îndrăzneala de a trimite acest text şi celor câteva personalităţi menţionate mai sus, care, reprezentând Partidul Naţional Liberal, au slujit, după puterea şi priceperea lor, Galaţiul şi pe gălăţeni!!
1 iulie 2019
Consilier local,
Prof. univ. dr. Ion Cordoneanu
Domnului senator George Stângă,
Preşedintele Partidului Naţional Liberal, filiala Galaţi
Membrilor Biroului Politic Judeţean al Partidului Naţional Liberal, filiala Galaţi
Membrilor Biroului Politic Local al Partidului Naţional Liberal, filiala Galaţi”
Cum răspunde senatorul George Stângă
La solicitarea cotidianului Monitorul de Galaţi, senatorul George Stânga a declarat: ”Partidul Naţional Liberal este un partid viu, este permisă orice opinie, chiar dacă ea este incomodă sau nu pentru mine. Nu vreau să comentez această scrisoare pentru că este un document intern, iar domnul Cordoneanu probabil aşteaptă un răspuns în interiorul partidului. O să-i răspundem domnului consilier local în interiorul partidului. Aşa mi se pare normal pentru că este o chestiune ce ţine de treburile organizatorice ale noastre şi în exteriorul partidului, Partidul Naţional Liberal trebuie să iasă cu proiecte de interes pentru cetăţeni şi nu cu bârfe. Despre partea a doua a scrisorii în care mi se reproşează că nu răspund la tot felul de afimaţii făcute de diferite persoane în spaţiul public în special pe facebook referitoare la o aşa zisă implicare a mea în diferite afaceri, vreau să răspund clar şi tranşant: firmele la care sunt sau nu acţionar sunt trecute în declaraţia de avere. Nu am nicio implicare în acţionariatul acelei societăţi, nu mă ocup de afacerile pe care le derulează”.
Facem precizarea că în Declaraţia de avere a senatorului George Sângă nu apar firmele la care NU este acţionar, de altfel în formular nici nu există o rubrică dedicată pentru aşa ceva. Cu privire la faptul că Victor Paul Dobre a fost agresat verbal, huiduit şi fluierat, George Srângă a declarat iniţial că nu are ce precizări să facă pe acest subiect, iar la întrebarea ”Sunteţi de acord cu asemenea manifestări la o şedinţă de partid?”, acesta a răspuns: ”A fost creat de mine acest cadru necivilizat? Am îndemnat eu în vreun fel vreun coleg să se manifeste aşa. Nu aveam cum să-i opresc pentru că nu eram eu pe scenă”.
Deşi prin prisma funcţiei pe care acesta o ocupă în partid, George Stângă ar fi putut urca pe scenă să liniştească spiritele, acesta nu a făcut-o, dar a încheiat declaraţia acordată în exclusivitate cotidianului nostru într-un moment de luciditate comunicaţională cu următoarea afirmaţie: ”Cu siguranţa că vom avea aceste dezbateri în interiorul Partidului Naţional Liberal, nu sunt de acord cu ceea ce s-a întâmplat acolo şi, cu siguranţă, într-o perioadă scurtă de timp, vom lua măsurile necesare pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple”.
VEZI Galeria de imagini de mai jos!