Institutul pentru Politici Publice (IPP) a dat publicităţii cel mai recent sondaj care prezintă în oglindă percepţiile parlamentarilor cu privire la organizaţiile neguvernamentale respectiv părerile societăţii civile legate de activitatea actualilor membri ai Legislativului. În general, opinia parlamentarilor despre societatea civilă şi activitatea acesteia este mult mai bună decât a ONG-urilor despre aleşii din Parlament. 86% dintre senatorii şi deputaţii care au participat în această cercetare spun că utilizează rapoartele şi analizele realizate de către ONG-uri. În sondajul aplicat telefonic au participat peste jumătate dintre aleşi (321 parlamentari) aparţinând tuturor formaţiunilor politice parlamentare.
ONG-urile participante la cercetare sunt mult mai circumspecte în colaborarea cu parlamentarii, cele mai multe apreciind că ar putea fi speculată politic spre avantajul de imagine al politicianului implicat. 44% dintre respondenţii din rândul ONG-urilor au declarat că nu au colaborat cu parlamentarii din acest mandat. La cercetare au participat 220 ONG-uri localizate în toate judeţele României. Marea majoritate a reprezentanţilor ONG (81%) declară că parlamentarii români au o atitudine de indiferenţă/ ignoranţă faţă de activităţile ONG-urilor în timp ce doar o mică parte (6%) percep o atitudine de susţinere în rândul acestora.
Parlamentarii sunt conştienţi de faptul că în prezent ONG-urile colaborează mai strâns cu autorităţi ale administraţiei publice locale şi sunt interesaţi să preia sugestiile concrete ale societăţii civile în diferite etape ale procesului deliberativ.
Cercetarea de faţă s-a desfăşurat în perioada 25 aprilie - 20 mai 2010 de către SC IPP DATA RESEARCH, divizia de cercetări şi studii de piaţă a Institutului pentru Politici Publice din Bucureşti prin metoda CATI.