„La două decenii de când s-au făcut primele demersuri şi trei ani şi jumătate de la semnarea ultimului ordin de începere a lucrărilor, administraţia locală tot nu este în stare să finalizeze un drum de câteva sute de metri ce ar fluidiza traficul între două dintre principalele bulevarde ale Galaţiului”, a afirmat deputatul PNL Onuţ Atanasiu într-o conferinţă de presă organizată la locul "faptei", adică chiar în faţa curţii Poliţiei de Frontieră Galaţi.
Este vorba de drumul de 620 de metri ce traversează curtea Poliţiei de Frontieră Galaţi şi ar urma să lege bulevardul Dunărea şi bulevardul Marii Uniri. Se estimează că ar scurta cu patru kilometri distanţa dintre cartierele Dunărea şi Ţiglina.
Onuţ Atanasiu a explicat că după demersuri iniţiate în 2005, Ministerul Afacerilor Interne a aprobat în 2015 transferul terenului necesar, în suprafaţă de 8.602 metri pătraţi, cu condiţia ca artera rutieră să fie construită în termen de cinci ani, în caz contrar urmând ca terenul să revină înapoi statului.
„În 2016, Lemacons câştiga licitaţia de execuţie, cu o ofertă de 3,4 milioane de lei. Nu s-a realizat nimic pentru că firma a renunţat la contract. În 2019, era anunţată câştigătoare asocierea Obercons Comp SRL - Constructa Mecanique SRL, care a câştigat licitaţia cu o ofertă de 4 milioane de lei. Durata totală a contractului de lucrări era de 12 luni, dar, un an mai târziu, în loc de inaugurare, administraţia locală le-a transmis gălăţenilor să stea liniştiţi, că se lucrează”, a precizat deputatul liberal gălăţean.
Onuţ Atanasiu afirmă că deoarece termenul de realizare a arterei rutiere nu s-a încadrat în cei cinci ani conveniţi, terenul a revenit de drept în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Afacerilor Interne - Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, după cum era prevăzut în Hotărârea Guvernului (HG) nr. 434/2015.
În februarie 2021, consilierii locali gălăţeni au aprobat o cerere adresată Guvernului României privind trecerea în domeniul local a unei părţi din imobilul „sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi”, în vederea realizării drumului.
„Cerem administraţiei locale să spună public câţi bani s-au cheltuit până acum pentru acest proiect, care este stadiul lui actual de execuţie, ce demersuri au fost făcute pentru finalizarea lucrărilor şi când va fi deschis circulaţiei acest drum”, a declarat deputatul Onuţ Atanasiu.
Atunci când noua stradă se va realiza, aceasta va purta numele sublocotenentului post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, după ce a căzut la datorie în Afganistan.