23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primăria Municipiului Galaţi este acuzată că, în această iarnă, drumurile vor fi extrem de scumpe, şi asta nu pentru că vor fi refăcute, ci pentru că va fi împrăştiată sare de lux. Aceste acuzaţii au fost lansate de preşedintele Organizaţiei Municipale PDL Galaţi, Nicuşor Ciumacenco, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi. Acesta susţine că Primăria a încheiat un contract cu firma Mondisalt Holding SRL, o societate româno-moldo-ciprioto-ucraineană, prin care au fost cumpărate 7.000 de tone de sare industrială pentru deszăpezire, cu suma de aproape 3 milioane de lei, de două ori mai mult decât ar fi plătit la o salină din ţara noastră.
"Firma aceasta a fost implicată într-un scandal similar după ce a livrat deja municipalităţii, la începutul acestui an, alte 6.000 de tone de sare la preţ dublu. În noul contract, de 7.000 de tone, preţul plătit de municipalitate per tonă este de 413 lei, mult peste valoarea de piaţă. De exemplu, compania de stat Salrom din Tg.Ocna vinde sare vrac pentru deszăpezire cu 234 de lei/tona, iar la big bag de 1 tonă preţul este de 279 de lei. Şi la sac de 50 de kg dacă o luau, tot era mai ieftin, preţul fiind de 285 de lei. Municipalitatea plăteşte cât nu face pentru un contract care nici măcar nu se justică prin urgenţă, durata lui de derulare fiind de 18 luni", a spus Ciumacenco. Acesta a mai subliniat faptul că, într-o iarnă obişnuită, sunt consumate între 1.500 şi 2.500 de tone de sare, iar pentru deszăpezirea pe parcursul unei zile sunt necesare între 80 şi 100 de tone pentru municipiul Galaţi. În anului 2010, care a avut o iarnă foarte grea, au fost consumate în jur de 5.000 de tone de sare.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu, precizează însă că nu e vorba de achiziţionarea a 7.000 de tone, cifra aceasta reprezentând cantitatea maximă care ar putea fi cumpărată, în funcţie de nevoile municipiului în această iarnă. De asemenea, contractul a fost câştigat prin licitaţie, prin sistemul electornic de achiziţii publice, iar firma Mondisalt Holding SRL a postat oferta cea mai bună dintre cei înscrişi, cu 33 de bani per kilogram. Ceilalţi cinci agenţi economici care au licitat au avut preţuri mai mari, precum 69 de bani, 49 de bani, 1,2 lei şi 85 de bani per kilogram.

Articole înrudite