19 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul baron social-democrat Niculae Bădălău, în prezent vicepreşedinte în cadrul Curţii de Conturi, a fost adus cu duba poliţiei la Curtea de Apel Bucureşti, unde judecătorii au decis să fie plasat în arest pentru 30 de zile, notează digi24.ro.
Niculae Bădălău a coborât încătuşat din duba poliţiei şi a intrat în sediul instanţei, flancat de poliţişti.
Fostul baron PSD este acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită. Procurorii DNA susţin că Bădălău i-ar fi promis 170.000 de euro unui primar pentru un contract de un milion de euro care ar fi urmat să ajungă la o firmă a copiilor săi.
Niculae Bădălău este în prezent vicepreşedinte în cadrul Curţii de Conturi, ocupă această funcţie din octombrie 2020, atunci când a şi renunţat la funcţiile de conducere din PSD şi la cariera politică începută din 2012. În momentul în care a devenit parlamentar PSD, a fost şi ministru al Economiei timp de un an.
PSD i-a cerut vicepreşedintelui Curţii de Conturi Niculae Bădălău să demisioneze, după ce acesta a fost reţinut duminică pentru dare de de mită.

Acuzaţiile pe care i le aduc procurorii DNA

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaţilor: Bădălău Niculae, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru comiterea infracţiunilor de: - dare de mită, în formă continuată, - trafic de influenţă, Persoană fizică, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită. În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În datele de 09.08.2022 şi 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menţionată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă...”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăţi administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei persoane din conducerea Companiei Naţionale de Investiţii (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanţarea a două proiecte depuse la această instituţie de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeaşi primărie îl avea încheiat cu aceeaşi societate comercială, privind „Înfiinţare reţea de alimentare cu apă...”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plăţile către firma respectivă, chiar şi pentru lucrări neconforme.
În acelaşi context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menţionat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA), dar şi dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obţină pentru aceeaşi firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiaşi om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă. În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpaţi urmează să fie prezentaţi Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, arată comunicatul DNA.


Articole înrudite