Clubul Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni „Ştefan Cel Mare şi Sfânt” din Galaţi alături de Federaţia Tinerilor Basarabeni din România (FTB România) a organizat marţi, 15 octombrie, Conferinţa „Referendumul. Perspective Europene”.
Evenimentul s-a desfăşurat în Sala Senatului a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi şi i-a avut invitaţi pe reprezentanţii comunităţii academice gălăţene. Rectorul Marian Barbu şi cei doi prorectori prezenţi, Ştefan Baltă şi Arthur Tuluş, au transmis mesajul lor de susţinere pentru decizia importantă a tinerilor care trebuie să participe anul acesta la vot, în condiţiile în care la Universitatea gălăţeană s-a cristalizat unul dintre centrele studenţilor basarabeni din România unde s-a organizat un birou electoral pentru alegeri în Diaspora.
Conferinţa de la Galaţi s-a desfăşurat în contextul referendumului constituţional din 20 octombrie 2024, organizat în Republica Moldova, dar şi a alegerilor pentru preşedinte. Iar cuvântul de deschidere i-a aparţinut ambasadorului Rep.Moldova în România, Excelenţa Sa Victor Chirilă. În intervenţia sa online, ambasadorul a subliniat importanţa crucială a zilei de 20 octombrie 2024, „o dată care va rămâne în istoria Republicii Moldova”, în condiţiile în care moldovenii trebuie să decidă dacă merg pe calea aderării la Uniunea europeană şi sunt hotărâţi să iasă din zona incertitudinii, a nesiguranţei.
„Este important să răspundem la o întrebare foarte importantă atât pentru viitorul nostru, cât mai ales al vostru: dacă suntem de acord să modificăm Constituţia pentru aderarea la Uniunea Europeană. Răspunsul va avea consecinţe profunde pentru noi toţi” a mai precizat Victor Chirilă.
Pentru a înţelege de ce este necesar să se meargă la vot şi a explica impactul acestor alegeri, care privesc direct tânăra generaţie, Excelenţa Sa a amintit studenţilor moldoveni de progresele făcute de Rep.Moldova, de când preşedinte a fost ales Maia Sandu, un lider politic integru şi transparent, pro-european şi pro-democratic susţinut în primul rând de tineri, care sunt şi adevăraţii beneficiari ai deciziei istorice ce se prefigurează pe 20 octombrie. În final, ES Victor Chirilă a îndemnat tinerii să meargă în număr mare la urne, pentru a-şi exercita dreptul democratic la vot şi a-şi decide singuri viitorul.
Conferinţa a continuat cu discuţiile pe marginea temelor alese de organizatori, în contextul dat:
- Impactul modificărilor constituţionale propuse asupra parcursului european al Republicii Moldova;
- Rolul referendumului în consolidarea instituţiilor democratice şi a statului de drept;
- Modelele europene de reforme constituţionale şi experienţele similare ale altor ţări din regiune. FOTO, mai jos!