22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
George Simion interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani
George Simion interzis în Republica Moldova pentru încă cinci ani

Preşedintele AUR, deputatul George Simion, a declarat vineri, în legătură cu prelungirea pentru încă cinci ani a interdicţiei de intrare a sa în Republica Moldova, că "nu e vorba de o nouă interdicţie, ci de o continuare a celei vechi", menţionând că pe această chestiune se judecă cu autorităţile moldovene din octombrie 2023.
"Eu de când mă ştiu am fost interzis în Republica Moldova. Nu e vorba despre o nouă interdicţie, ci de o continuare a celei vechi, ne judecăm din octombrie 2023 pe chestiunea aceasta, deci nu e meritul domnului Ciolacu, ci doar dorinţa lui de a folosi în interes propriu atitudinea celor de la Chişinău faţă de unionişti", a precizat Simion, pentru Agerpres.
El a adăugat că poziţiile AUR rămân aceleaşi, respectiv "unirea celor două state româneşti şi dispariţie a graniţei de la Prut".
"Vedem însă că nimic nu s-a schimbat peste Prut în ultimii ani. În loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România doar atunci când le convine lor. Poziţiile noastre rămân aceleaşi: vrem unirea celor două state româneşti şi dispariţia graniţei de la Prut! Pentru asta militez de ani de zile şi nu mă dezic de această cauză naţională. Spre deosebire de restul politicienilor, prefer să rămân integru şi să spun adevărul. Indiferent de consecinţe, indiferent de faptul că nu mă pot vedea cu fraţii şi surorile mele din Republica Moldova. Mergem înainte, de-a pururi şi pentru totdeauna: Basarabia e România", a transmis liderul AUR.
Interdicţia de intrare în Republica Moldova pentru preşedintele Partidului Alianţa pentru România (AUR), George Simion, a fost prelungită pentru încă cinci ani, au confirmat pentru publicaţia NewsMaker de peste Prut reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Migraţie al Ministerului Afacerilor Interne de la Chişinău. Inspectoratul General pentru Migraţie din Republica Moldova a declarat pentru NewsMaker că, de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, a luat măsura asiguratorie de declarare ca indezirabili în cazul a 98 de străini.
"În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceştia au desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice în privinţa acestora că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică", a menţionat Inspectoratul.
Cu privire la George Simion, Inspectoratul pentru Migraţie a declarat că "a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de încă 5 ani".
"Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autorităţile din România despre decizia adoptată. (...) Actualmente, Inspectoratul General pentru Migraţie se află într-un litigiu cu cetăţeanul român care a contestat în instanţă măsura impusă", a precizat Inspectoratul.
George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicţia a fost pusă în aplicare după ce, la 27 august 2018, unui grup de cetăţeni români, participanţi la Marşul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că va cere oficial omologilor săi din Ucraina şi Republica Moldova să îl informeze cu privire la motivele pentru care liderul AUR, George Simion, are interdicţie de intrare în aceste ţări.
El a fost întrebat dacă va cere în mod oficial Ucrainei şi Republicii Moldova să explice public de ce nu are acces George Simion în aceste ţări.
"Nu poate să explice public şi haideţi să nu ne jucăm cu lucruri care totuşi ţin de ... Am acces la informaţii, dar asta nu înseamnă că voi avea posibilitatea să le fac publice. Voi adresa această cerere, să ştiu, la prim-miniştrii. Dânşii sunt furnizorii de informaţie, nu sunt eu. E un respect interstatal. Dacă dânşii doresc să facă aceste informaţii publice, m-ar bucura, dacă ele există. Dar presupun că există două decizii că nu are voie în Republica Moldova şi nu are voie în Ucraina, ceva a stat la baza acestor decizii", a explicat premierul, la Palatul Parlamentului.


Articole înrudite