O comisie UNESCO formată din 10 membri, din care au făcut parte şi deputatţii Florin Pâslaru (PSD) şi Victor Dobre (PNL), a vizitat, în perioada 19-21 august, localitatea apuseană Roşia Montană, pentru a stabili dacă aceasta şi cu siturile arheologice din zonă, îndeplinesc condiţiile necesare includerii acesteia pe lista mondială a patrimoniului UNESCO. Conform spuselor deputatului Florin Pâslaru, în cadrul unei conferinţe de presă, Roşia Montană nu va putea fi adăugată pe listă deoarece motivul major este refuzul localnicilor care doresc deschiderea exploatării miniere pentru a beneficia de locuri de muncă.
„În momentul în care am ajuns acolo, am fost întâmpinaţi de un număr mare de localnici, peste 1.000, care ne ofereau păreri pro şi contra dezvoltării miniere din Roşia Montană. Din constatări, aproximativ 70% vor acest lucru, iar restul doreşte în continuare prezervarea fondului arheologic şi doresc să avem grijă de mediu”, a explicat Pâslaru.
În ceea ce priveşte exploatarea minieră, conform datelor, cel de la Roşia Montană ar fi al doilea depozit de aur din lume şi Roşia Montană Gold Corporation, organizaţie din Canada, este dispusă să exploateze mina în condiţii avantajoase pentru România.
„Cei de la Gold Corporation au un contract cu statul român şi vor să exploateze acea zonă. Există speculaţii că ar vrea să fure aurul. Acolo se estimează că există 130 de tone de aur, care aduc un profit de peste 10 miliarde de euro, din care, în condiţiile unui contract avantajos, România ar primi redevenţă de peste un miliard de euro. Deja corporaţia a investit în Roşia Montană şi ministrul Culturii, Daniel Barbu, a recunoscut că aceasta a investit acolo mai mult decât bugetul minsterului pe întreg anul. Presiunile au fost fantastice în oferirea unui răspuns dacă începe sau nu exploatarea minieră, dar noi nu suntem în măsură să îl dăm. (...) Atât timp cât patrimoniul cultural şi mediul nu sunt afectate, suntem de acord cu această investiţie”, a mai spus deputatul PSD. Tot acesta a mai spus că, pentru a intra în vigoare un astfel de contract, e necesar acordul de mediu.
Alburnus Maior: Autorităţile „cum se comportă ca nişte departamente ale companiei miniere”
„Vizita s-a desfăşurat, din momentul lansării invitaţiilor către societatea civilă, şi până la momentul în care Comisia a părăsit Roşia Montană, sub patronajul explicit şi absolut al companiei miniere. Această deplasare din partea Comisiei şi a ministrului Culturii (...) nu a fost anunţată şi către organizaţiile de specialişti care au întocmit documentaţiile şi solicitările de includere în Lista Patrimoniul Universal UNESCO a Roşiei Montane. (...) Noi, la Roşia Montană, ne-am săturat să tot vedem autorităţile cum se comportă ca nişte departamente ale companiei miniere. (...) Dar aceşti oameni nici măcar nu mimează imparţialitatea, s-au dus toţi la un pişcot şi o friptură şi s-au făcut că nu ne văd la plecare. De la Roşia Montană până la Bucureşti, România se află sub asediul RMGC”, spune Eugen David, preşedintele Alburnus Maior, asociaţia localnicilor, înfiinţată în septembrie 2002 pentru stoparea proiectului minier.
„Am fost total dezgustată să văd cum reprezentanţi ai unei Comisii Parlamentare responsabilă de soarta acestui patrimoniu, şi care în trecut a avut o poziţie complet diferită, s-au pus acum la dispoziţia companiei miniere. Au preferat vizitele cu jeep-ul sub escorta minerilor în loc să se întâlnească cu tineri ce lucrează voluntar de săptămâni pentru restaurarea caselor din Roşia”, a declarat Claudia Apostol, architect, membru Asociatia ARA, prin intermediul unui comunicat transmis redacţiei.