Aleşii care îşi angajează rudele la birourile parlamentare nu sunt în conflict de interese. De ce? Pentru că sunt autonomi! Cine spune? Chiar parlamentarii! Ei nu au mai aşteptat ca Agenţia Naţională de Integritate să se pronunţe asupra cazurilor în care politicenii şi-au angajat rude şi au decis în cadrul Comisiei pentru statut că "beneficiază de un anumit grad de autonomie".
"Situaţia de conflict de interese nu poate fi reţinută în privinţa angajării personalului birourilor parlamentare (...) indiferent de calitatea persoanei angajate", scrie în stenograma comisiei de statut a Parlamentului. Cu alte cuvinte, un parlamentar îşi poate angaja soţia, copiii sau rudele la birourile parlamentare fără să păţească nimic. Politicenii au stabilit că legea nu le impune restricţii şi nici măcar nu prevede situaţiile de conflict de interese în cazul senatorilor şi deputaţilor. Mai mult, ei au calificat o eventuală încetare a colaborării cu rudele drept un abuz.
"Textul nu este lacunar, confuz sau contradictoriu, aşa încât trebuie luat în considerare că legea e clară, exprimând intenţia reală a legiuitorului care nu a impus nicio restricţie cu privire la calitatea personalului birourilor parlamentare ale deputaţilor si senatorilor. (…) De altfel, nici Legea nr. 161/2003 (...) nu prevede situaţiile de conflict de interese, în cazul deputaţilor şi senatorilor. În ceea ce priveşte situaţia personalului angajat, vizat de acţiunile Agenţiei Naţionale de Integritate, Comisia apreciază că aceste angajări fiind perfect legale, nu se impune anularea contractelor încheiate. Măsura ar fi abuzivă", potrivit aceleiaşi surse.
Reamintim că, în noiembrie, ANI a cerut Parchetului să cerceteze pentru conflict de interese mai mulţi parlamentari, printre care şi deputatul gălăţean Florin Pâslaru (PSD) care şi-au angajat rudele la birourile parlamentare.