După alegerile europarlamentare, preşedintele PNL Galaţi a decis că trebuie să facă curăţenie în partid şi să dea afară toate elementele care n-au dat randament (a se citi: nu au atins scorul de 20%). Aşa s-a ajuns la concluzia că vinovatul de serviciul este primarul din Jorăşti şi încă 4 consilieri PNL din aceeaşi localitate. Aceştia au primit ameninţări cu excluderea încă dinaintea alegerilor, iar imediat după alegeri au fost excluşi, însă nu după procedura prevăzută de statul partidului, ci după bunul plac al senatorului George Stângă. Aşa se face că a fost necesară o nouă convocare a Biroului Politic Judeţean PNL Galaţi pentru astăzi, joi, 06 iunie 2019, pentru a putea exclude ”pe bune” elementele nocive.
În şedinţă urmează să se rediscute propunerea de excludere din PNL a celor de la Jorăşti, fără să se aducă în discuţie şi eşecul altor organizaţii locale, printre care se regăseşte şi preşedintele municipalei PNL Galaţi, Alexandru Şerban (un apropiat al lui Stângă), care a obţinut un scor de doar 17,8%, adică locul 3, după PSD şi USR (partid care, la Galaţi, are maxim o sută de membri). Municipiul Galaţi atârnă greu în rezultate, căci reprezintă aproape jumătate din electoratul judeţului. Acest scor este de-a dreptul ruşinos şi mult sub scorul partidului, iar la nivelului organizaţiilor PNL din judeţ, municipiul s-a clasat pe locul 58 din 65. Localităţile în care PNL a obţinut sub 20% sunt: Rădeşti (19%), Drăguşeni (18%), municipiul Galaţi (17,8%), Fârţăneşti (17%), Băneasa (17%), Nămoloasa (16%), Bălăşeşti (15,8%), Brăhăşeşti (15%), Bereşti (15%) şi Jorăşti (13,3).
Însă va pica doar capul primarului din Jorăşti, Dănuţ Tofan, care va folosi ca drept trofeu de prezentat la Bucureşti care să dovedească cum Stângă întăreşte partidul cu excluderi răsunătoare. De altfel, primarul din Jorăşti nu are de ce plânge, căci a fost deja curtat de partidul Pro România. Tofan ne-a declarat că dacă va fi dat afară din PNL şi la şedinţa din această seară, o decizie privind aderarea la un alt partid va fi luată la anul, înainte alegerilor locale, însă nu exclude nici posibilitatea de a candida la primărie ca independent.
În plus, pe lista de excluderi vehiculată după alegeri s-ar fi aflat şi consilierii locali PNL din Consiliul municipiului Galaţi: Ion Cordoneanu, Paul Găvănescu, Laurenţiu Ichim şi Claudiu Iacob, acuzaţi de blaturi şi infidelitate, însă deocamdată au fost scoşi de pe ordinea de zi privind excluderile, nu se ştie până când. Celor patru li se tot caută nod în papură pentru a fi excluşi, dar adevăratul motiv ar fi înlocuirea lor cu apropiaţi şi rude ai lui Stângă.
Acestea sunt cele mai noi mişmaşuri din PNL Galaţi, despre care cotidianul nostru a mai scris în repetate rânduri, iar odată cu perpetuarea acestor practici scade şi şansa electoratului gălăţean de a avea opoziţie reprezentativă în administraţia locală. Până când partidele din opoziţie vor înţelege că la nivel local este nevoie să demonstreze că fac o politică corectă - chiar şi în interiorul lor -, vom rămâne judeţul roşu.