14 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Emil Boc: Primarii au tot sprijinul Guvernului pentru campania de vaccinare anti-COVID la nivel local
Emil Boc: Primarii au tot sprijinul Guvernului pentru campania de vaccinare anti-COVID la nivel local

Primarii au tot sprijinul Guvernului pentru susţinerea campaniei de vaccinare anti-COVID la nivel local, a anunţat, luni, preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, primarul Emil Boc, după întâlnirea cu premierul Florin Cîţu.
Boc a spus că perspectiva deschiderii marilor festivaluri va ajuta susţinerea campaniei de vaccinare.
"Mesajul premierului este în felul următor, de fapt sunt două mesaje ale premierului. Primul: aveţi tot sprijinul Guvernului pentru susţinerea campaniei la nivel local, judeţean de vaccinare. Adică dacă vreţi centre drive-through, dacă vreţi centre mobile, dacă doriţi să organizaţi maratoanele vaccinării, dacă doriţi alte campanii prin care voi să veniţi mai aproape de comunitate, aveţi uşa deschisă şi susţinerea Guvernului României. De asemenea, din 4 mai va fi o campanie importantă prin medicii de familie. Nu sunt obligaţi, dar prin parteneriatul pe care primarii, împreună cu medicii de familie îl au, pot să adune mai mulţi medici de familie în această campanie", a spus Boc.
El a adăugat că din data de 4 mai vor fi folosite şi vaccinurile Johnson&Johnson, care se administrează într-o singură doză. "Asta ne dă nouă, celor din marile municipii, posibilitatea să se asigure în centrele drive-through vaccinarea cu o singură doză (...), iar în locurile unde sunt persoane mai sărace sau comunităţi defavorizate tot să mergem cu o singură doză. Acesta a fost mesajul de bază: aveţi tot sprijinul şi noi am venit cu multe propuneri în acest sens să accelerăm şi să menţinem entuziasmul pentru vaccinare", a explicat primarul municipiului Cluj-Napoca.
Potrivit acestuia, prim-ministrul a mai transmis că economia, evenimentele, activităţile culturale, teatrele, cinematografe, festivalurile trebuie să se redeschidă cu o singură condiţie - "vaccinare, vaccinare, vaccinare".
"Din această perspectivă, noi am venit cu susţinerea acestui demers şi am spus că un orizont cât mai repede anunţat pentru redeschiderea acestor activităţi ne va ajuta pe noi să susţinem şi mai bine campania de vaccinare, pentru că, de exemplu, dacă vorbim de festivalieri, dacă acum le spunem: da, va fi în luna august Untold, cu siguranţă foarte mulţi vor merge să se vaccineze. (...) Şi alte festivaluri. Acest lucru este valabil pentru toată lumea", a evidenţiat Emil Boc.
Primarul s-a declarat convins că se vor putea organiza festivaluri, cu condiţia imunizării împotriva SARS-CoV-2.
El a mai informat că a fost înaintată Guvernului spre analiză o propunere ca acele judeţe, oraşe care reuşesc să aibă un grad de vaccinare de 50-60%, cu ambele doze, după 14 zile, să poată redeschide mai repede diverse activităţi.
"Premierul a fost deschis, a spus că analizează, dar şi pe noi ne-ar ajuta această propunere pentru a încuraja toţi actorii locali de la HORECA, până la evenimente pentru redeschiderea mai rapidă a economiei. Al doilea mesaj al premierului este că este direct interesat de investiţii, de locuri de muncă, de economie care să fie redeschisă, evident cu păstrarea sănătăţii populaţiei, care rămâne prima prioritate a noastră. În concluzie, ştim să avem de făcut. Noi, primarii, de exemplu, dacă să vrem să cerem un drive-through, ne adresăm Direcţiei de sănătate publică, în colaborare cu Prefectura, Ministerul Sănătăţii, aprobă împreună cu colonelul Gheorghiţă. Adică ştim mecanismele prin care aceste proceduri speciale pot fi solicitate de către administraţiile locale. În consecinţă, şi noi considerăm că doar prin vaccinare (...) vom reuşi să doborâm COVID-19", a completat Emil Boc.
Întrebat dacă există probleme cu plata medicilor din centrele de vaccinare anti-COVID, Boc a răspuns că nu a sesizat să fie întârzieri "majore".
În legătură cu posibilitatea organizării de centre de vaccinare lângă biserici, primarul a spus că au fost enunţate mai multe propuneri. "Ideea de implicare a Bisericii au fost susţinută de către toate lumea", a indicat el.
Preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Emil Drăghici, a menţionat, la rândul său, că vaccinarea anti-COVID trebuie să fie cât mai extinsă.
"Trebuie să avem o legătură şi cu preoţii, dar trebuie să avem centre în cămine culturale şi în alte sedii pe care le avem în comune. Să te duci să faci un centru în biserici, nu ştiu cât de bine prind, că pot să fie şi de alte religii şi atunci noi mergem pe segmentul clădirilor absolut administrative", a explicat el.
Potrivit lui Drăghici, primarii nu trebuie învinuiţi, dacă nu se obţin rezultatele dorite. "Dacă cumva nu vor fi rezultatele scontate, să nu se arunce vina pe primari. Primarii în orice situaţie sunt pentru cetăţenii comunelor lor", a susţinut el.
Prim-ministrul Florin Cîţu a avut o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiilor Oraşelor şi Municipiilor din România, pe tema campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, la care au participat şi Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, şi Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. La întâlnire a participat şi primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, în calitate de prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Municipiilor din România. (sursa Agerpres)


Articole înrudite