04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputat PNL Galaţi, Onuţ Atanasiu: PNRAU, un pas înainte în asigurarea succesului tuturor studenţilor
Deputat PNL Galaţi, Onuţ Atanasiu: PNRAU, un pas înainte în asigurarea succesului tuturor studenţilor

Noua Lege a Educaţiei Naţionale permite înfiinţarea unui program inovator, denumit Programul Naţional de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU). Acesta este conceput pentru a creşte păstrarea studenţilor în instituţiile de învăţământ superior şi pentru a facilita o tranziţie mai eficientă de la învăţământul secundar superior la cel universitar.
Avem nevoie de un sistem educaţional puternic care să asigure viitorul tinerilor noştri, iar acest program va avea un rol esenţial în realizarea acestui obiectiv.
PNRAU se va axa şi pe implementarea de politici şi practici de reînmatriculare a studenţilor, tip „a doua şansă". Acesta va oferi oportunităţi de reîntoarcere în învăţământul superior pentru studenţii care, din varii motive, au fost nevoiţi să abandoneze studiile.
De asemenea, instituţiile de învăţământ superior vor fi încurajate să introducă în norma cadrelor didactice activităţi de consultaţii cu studenţii şi activităţi de recuperare sau remediere. Aceasta implică un efort concentrat pentru a asigura că fiecare student primeşte asistenţa necesară pentru a se adapta la rigorile învăţământului superior şi pentru a depăşi orice obstacole academice cu care se confruntă.
Un alt aspect cheie al PNRAU va fi dezvoltarea unui instrument de monitorizare a tranziţiei către învăţământul superior şi de avertizare timpurie a abandonului universitar. Acest instrument va permite detectarea precoce a semnelor de dificultate ale studenţilor şi va oferi intervenţii prompte pentru a preveni posibilitatea abandonului.
Abandonul universitar este o problemă complexă care necesită o abordare multifactorială. PNRAU va combina o serie de strategii pentru a aborda această problemă, de la prevenţie şi intervenţie timpurie, până la sprijinirea celor care au nevoie de o a doua şansă.
Acest nou program reprezintă un angajament puternic faţă de educaţie şi un pas înainte în asigurarea succesului tuturor studenţilor. Cu PNRAU, România îşi reafirmă angajamentul pentru dezvoltarea unui sistem educaţional care pune accentul pe succesul studenţilor şi pe menţinerea acestora în cadrul învăţământului superior.
Cred că fiecare student merită o oportunitate de a reuşi. Prin PNRAU, ne asigurăm că fiecare student nu numai că îşi începe drumul în învăţământul superior, dar îl şi finalizează cu succes. Este un pas semnificativ spre crearea unui viitor mai luminos pentru tinerii noştri şi pentru întreaga naţiune.


Articole înrudite