19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Deputat Onuţ Atanasiu: Mai mulţi bani pentru transportul elevilor
Deputat Onuţ Atanasiu: Mai mulţi bani pentru transportul elevilor

O problemă generată de creşterea costurilor de transport şi-a găsit rezolvarea: Ministerul Educaţiei a adoptat Ordinul pentru aprobarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare şi de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt şcolarizaţi în altă localitate decât localitatea de domiciliu.
În cazul celor care merg zilnic în altă localitate, se asigură o sumă forfetară lunară de 60 de lei/lună pentru distanţa de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 de lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună pentru fiecare kilometru.
Celor cazaţi la internat sau în gazdă înlocalitatea unde studiază li se asigură decontarea cheltuielilorde transport între localitatea în care studiază şi cea dedomiciliu, astfel:
a) contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi;
b) contravaloarea unei călătorii dus-întors efectuate în perioada fiecărei sărbători legale, din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ unde sunt şcolarizaţi.
Decontarea cheltuielilor se face pe baza documentelor de transport.
În toate cazurile, suma forfetară se acordă în avans de către unităţile de învăţământ preuniversitar, la solicitarea scrisă a elevului, înregistrată la unitatea de învăţământ până la data de 10 a lunii curente, pentru luna următoare. Din cerere trebuie să rezulte localitatea de domiciliu în care locuieşte elevul şi distanţa în kilometri pe care se deplasează până la unitatea de învăţământ.
Pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 12-16 decembrie 2022. Pentru luna ianuarie, plata sumelor forfetare se va face în primele 5 zile lucrătoare de la începerea cursurilor şcolare.
Plata avansului pentru lunile februarie-decembrie se va efectua de către unitatea de învăţământ în intervalul 25-28 al lunii curente, pentru luna următoare.

Deputat PNL Galaţi,
Atanasiu Onuţ Valeriu


Articole înrudite