24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: UE trebuie să acorde urgent statutul de ţară candidată Republicii Moldova
Dan Nica: UE trebuie să acorde urgent statutul de ţară candidată Republicii Moldova

Europarlamentarul Dan Nica, liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, solicită acordarea în regim de urgenţă a statului de ţară candidată la UE pentru Republica Moldova.

„În contextul războiului din Ucraina, UE trebuie să adopte decizii ferme şi corecte faţă de ţările din prima linie a rezistenţei în faţa ameninţării ruse. Nu ne putem permite luxul de a jongla cu proceduri în hăţişul birocratic, când opţiunea pro-europeană a Republicii Moldova şi Ucrainei are o miză existenţială pentru aceste state. Aceşti oameni îşi riscă viaţa pentru a face parte din familia europeană, pentru a fi parte a sistemului de valori şi norme democratice, aşadar e inadmisibilă orice tergiversare”, a declarat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor social-democraţi a subliniat că rezoluţia ce va fi adoptată mâine de Parlamentul European trebuie să cuprindă cererea de acordare Republicii Moldova a statutului de candidat la UE, în conformitate cu articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

„Comisia Europeană trebuie să acţioneze mai mult şi mai rapid pentru integrarea Republicii Moldova, la pachet cu Ucraina, în piaţa unică europeană şi în sistemul instituţional al UE ca şi măsură de contracarare a influentei negative a Rusiei in regiune. Iar Consiliul trebuie să aibă curajul de a se pronunţa prompt pentru extinderea Uniunii”, a precizat Dan Nica.

Eurodeputatul PSD cere, totodată, sprijin masiv din partea UE pentru guvernul de la Chişinău, în gestionarea crizei refugiaţilor, precum şi pentru dobândirea autonomiei energetice faţă de Rusia.


Articole înrudite