15 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Dan Nica: Legislaţia UE privind semiconductorii face din România un potenţial lider regional high-tech
Dan Nica: Legislaţia UE privind semiconductorii face din România un potenţial lider regional high-tech

Parlamentul European a adoptat astăzi, în sesiunea plenară, Actul European privind Semiconductorii - European Chips Act - în urma acordului final negociat de social-democratul român Dan Nica cu Consiliul, Comisia Europeană şi celelalte grupuri politice din Parlamentul European. Actul constituie noua legislaţie UE în materie de semiconductori, cu reguli şi obiective clare pentru dezvoltare şi producţie.

Potrivit Grupului S&D, actul este crucial pentru a reduce dependenţa europeană de importuri din ţările terţe, pentru a stimula industria de înaltă tehnologie şi pentru a crea locuri de muncă de înaltă calificare în UE.

Dan Nica, negociatorul Parlamentului European pentru Actul European privind Semiconductorii şi, totodată, coordonatorul S&D în Comisia europarlamentară pentru Industrie, Cercetare şi Energie, a declarat după votul din plen: "Am alocat 3,3 miliarde euro pentru cercetarea şi inovarea legate de semiconductori şi ne-am asigurat că această finanţare nu pune în pericol sau nu reduce programele UE în derulare. Acest Act reprezintă un potenţial imens pentru România, pentru că avem deja ingineri excelenţi, care au absolvit la noi sau în străinătate. Acum, le creăm condiţiile să se întoarcă acasă şi să aibă locurile de muncă de calitate pe care şi le doresc în România, nu doar în străinătate. Se creează condiţiile necesare pentru ca România să devină lider regional în domeniul high-tech. Nu vreau ca know-how-ul să fie limitat doar la câteva state membre din UE, cu industrie de înaltă tehnologie deja existentă".

Europarlamentarul PSD a precizat că, la nivel european, va fi creată o reţea de centre de competenţe în care vor fi pregătiţi specialişti pentru locurile de muncă de înaltă calificare. "Uniunea Europeana poate să îşi sporească avantajele competitive pentru a deveni cu adevărat un jucător-cheie în lume şi pentru a-şi reduce dependenţa de importul de semiconductori din ţări terţe. Vom începe să producem semiconductori şi cred că România trebuie să fie parte din acest proces", a subliniat Dan Nica.

Actul legislativ prevede, de asemenea, crearea unui mecanism de răspuns la criză, în cazul în care are loc o penurie în UE şi sunt afectate sectoarele critice, cum ar fi cele ale industriei medicale sau de apărare. În acest scop, Comisia Europeană va evalua riscul pentru oferta de semiconductori şi indicatorii de avertizare timpurie din statele membre care ar putea declanşa o alertă la nivelul UE. Acest lucru va permite Comisiei să înceapă să aplice măsuri de urgenţă, de exemplu acordând prioritate aprovizionării cu materii prime critice afectate sau să efectueze achiziţii comune pentru statele membre.


Articole înrudite