22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: Sistemul Medical Românesc: O creştere substanţială a fondurilor. Pacienţii aşteaptă de prea mulţi ani îmbunătăţirile serviciilor medicale ?!
Cristian Dima: Sistemul Medical Românesc: O creştere substanţială a fondurilor. Pacienţii aşteaptă de prea mulţi ani îmbunătăţirile serviciilor medicale ?!

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) a înregistrat o creştere istorică în ceea ce priveşte veniturile. Datele publice arată că sumele colectate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din contribuţiile sociale de sănătate ale asiguraţilor au crescut de 30 de ori, atingând 54 de miliarde de lei anul acesta, de la 1,8 miliarde de lei în anii anteriori.
FNUASS este finanţat în principal de contribuţiile la sănătate din salariile angajaţilor. Pe măsură ce salariile angajaţilor români au crescut, aşa a crescut şi bugetul FNUASS. Cu toate acestea, această creştere financiară nu s-a tradus în îmbunătăţiri semnificative ale serviciilor medicale. Pacienţii se plâng de dificultatea de a accesa servicii de bază în laboratoare sau de a obţine consultaţii medicale în baza biletului de trimitere. Mai mult, mulţi medici aleg să practice medicina în sectorul privat, în detrimentul celui de stat.
Ultimele incidente tragice de la spitalele din Urziceni şi Botoşani sunt un testament al acestor probleme. În ciuda sumelor semnificative direcţionate către sistemul de sănătate, pacienţii nu primesc îngrijirile necesare. Cazurile unei tinere însărcinate care a decedat după ce a fost ignorată timp de 7 ore la spitalul din Botoşani şi al unei femei care a născut pe trotuar în faţa spitalului din Urziceni sunt un exemplu în acest sens.
Statisticile naţionale sunt, de asemenea, îngrijorătoare. Deşi investiţiile în sănătate au crescut, numărul deceselor a crescut de la 269.166 în 1998 la 272.483 anul trecut. Bolile respiratorii, cancerele şi diabetul zaharat se numără printre cauzele principale ale acestei creşteri.
Conform datelor, 10% din salariul brut al fiecărui angajat din România este direcţionat către CNAS şi FNUASS. Cu toate acestea, aceste contribuţii nu par să se reflecte în calitatea şi eficienţa serviciilor medicale. Populaţia continuă să se confrunte cu probleme de sănătate agravante, în ciuda creşterii finanţării sistemului de sănătate.
În lumina acestor date, se pune întrebarea: Unde merg banii? Şi de ce sistemul medical românesc nu înregistrează îmbunătăţiri semnificative în ciuda creşterii bugetului său? Acestea sunt întrebări la care pacienţii, medicii şi contribuabilii merită răspunsuri concrete.


Articole înrudite