04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: România îşi consolidează poziţia de lider în exporturile de grâu din UE
Cristian Dima: România îşi consolidează poziţia de lider în exporturile de grâu din UE

O nouă reuşită a fost înregistrată pe scena agricolă europeană, România confirmându-se ca principalul exportator de grâu al Uniunii Europene în primele două luni ale anului comercial.

În perioada iulie-august, ţara noastră a expediat peste 1,26 milioane de tone de grâu în afara spaţiului comunitar, depăşind astfel cantităţile exportate în aceeaşi perioadă a anului precedent. În acest moment, fermierii români ocupă primul loc în clasament, depăşind chiar şi Franţa, tradiţional cel mai mare exportator european, care a înregistrat un total de 765.000 de tone.

De asemenea, într-un context mai larg, România reprezintă peste 20% din totalul grâului exportat din Europa în acest interval. Aceasta este o dovadă clară a calităţii grâului românesc şi a capacităţii fermierilor noştri de a concura la nivel înalt pe piaţa internaţională.

Un partener comercial de seamă, Egiptul, a recunoscut această calitate, cumpărând 240.000 de tone de grâu românesc în doar trei licitaţii în luna august. Acesta este un semnal puternic în direcţia consolidării poziţiei României ca exportator de top, având în vedere că Egiptul este cel mai mare cumpărător mondial de grâu. Pentru a sublinia competitivitatea ofertei româneşti, trebuie menţionat faptul că grâul românesc a avut cel mai scăzut preţ în licitaţie, ceea ce a diminuat atractivitatea ofertei ruseşti.

Pe partea de importuri, România a înregistrat o scădere considerabilă, cu un total de aproximativ 59.500 de tone de grâu comun, în contextul în care restricţiile de export din Ucraina au afectat aprovizionarea.

Este un moment de mândrie naţională şi o recunoaştere a muncii asidue a fermierilor noştri. Continuând pe această cale, România se poate aştepta la noi realizări impresionante în sectorul agricol în anii următori.


Articole înrudite