23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima: Navigând prin vremuri economice tulburi şi perspectiva antreprenorială
Cristian Dima: Navigând prin vremuri economice tulburi şi perspectiva antreprenorială

Pentru antreprenori, este esenţial să fim conectaţi la dinamica economică globală şi să înţelegem implicaţiile acesteia asupra afacerilor noastre. Recent, am observat o serie de tendinţe îngrijorătoare în economia europeană, tendinţe care se reflectă amplificate şi în peisajul economic românesc. Aceste evoluţii nu sunt izolate, ci se regăsesc în întreg continentul, indicând o perioadă de ajustare la un mediu global unde costurile capitalului sunt în creştere.
Un fenomen cheie identificat este o tendinţă ascendentă în numărul insolvenţelor. Aceasta nu este o surpriză, ci mai degrabă o consecinţă a diminuării sprijinului guvernamental post-pandemie şi a condiţiilor economice mai aspre, în România dublate şi de tendinţe legislative haotice, lipsa de predictibilitate a politicilor publice etc. De exemplu, ţări precum Germania şi Cehia încep să resimtă şi ele aceste schimbări, desigur din alte motive, oricum având un mediu economic predictibil, hopurile sunt mai uşor absorbite.
Un aspect crucial pentru noi, este impactul acestor schimbări asupra firmelor aflate în dificultate, în special aşa-numitele "firme zombie". Aceste companii, care au supravieţuit până acum cu ajutorul dobânzilor scăzute, se vor confrunta cu provocări majore pe măsură ce condiţiile de finanţare se înăspresc. Este un moment de cotitură pentru piaţă, care indică necesitatea fundamentării planurilor pe o bază solidă şi creşterea adaptabilităţii, doar aşa cred că se vor depăşi provocările şi dificultăţile actuale.
Cu toate acestea, este benefic să observăm că sectorul bancar este pregătit să facă faţă acestor provocări. Capitalizarea adecvată, lichiditatea şi reglementările stricte sunt elemente cheie care susţin stabilitatea acestui sector vital pentru economie.
În ceea ce priveşte politica monetară, observăm o abordare prudentă şi echilibrată, care evită extremele, cum ar fi dobânzi excesiv de ridicate sau negative. Această strategie contribuie la menţinerea stabilităţii macroeconomice, un factor crucial pentru orice afacere.
Mai mult, există voci care pun accent pe reducerea deficitului fiscal, preocupare primordială şi necesară pentru a menţine echilibrul economic pe termen lung. Este vital ca acest proces să fie gestionat cu grijă pentru a susţine creşterea economică sustenabilă.
Este de subliniat că, deşi ne aşteptăm la o încetinire în creşterea economică, viitorul nu este lipsit de speranţă. Investiţiile, în special cele din fonduri europene, reprezintă o cale promiţătoare spre redresare şi creştere. Este un moment pentru noi toţi, să ne recalibrăm strategiile şi să ne adaptăm la aceste noi realităţi economice, transformând provocările în oportunităţi.


Articole înrudite