29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): ”Străinii vor ajunge să deţină tot pământul românesc!”
Cristian Dima (ALDE): ”Străinii vor ajunge să deţină tot pământul românesc!”

Potrivit datelor APIA, primii cei mai mari 20 de proprietari de terenuri din România deţin în total o suprafaţă de 248.683 de hectare (circa 2,5% din suprafaţa arabilă totală a României), adică cât un judeţ întreg. Cei mai mari proprietari de terenuri arabile sunt arabii (compania Al Dahra), care deţin ferma Agricost din Brăila, care au concesionate 57.000 de hectare de teren agricol, adică toată suprafaţa agricolă din Insula Mare a Brăilei. În top 20 de proprietari de terenuri sunt jumătate români şi jumătate străini.
În domeniul tranzacţiilor imobiliare se ştie că există o cerere mare din partea marilor proprietari să cumpere teren. În prezent, vânzarea de terenuri e blocată din cauza legislaţiei, dar există înţelegeri tacite.
”Realitatea cruntă cu care ne confruntăm este că arabii de la Al Dahra, antreprenori danezi şi italieni sunt printre cei mai mari proprietari de terenuri agricole din România. Şi ne mai mirăm de ce nu avem produse româneşti, de ce importăm mâncare, de ce România, care era grânarul Europei, a ajuns să cumpere până şi grâu din import? Ăsta e unul dintre motive! Pământul nostru a ajuns să fie cumpărat de străini! Ce face ministrul agriculturii? Care e strategia lui în acest sens? Din păcate, nimeni nu are nicio strategie! Ba mai mult de atât, vor să permită prin lege ca străinii să poată cumpăra nestigheriţi şi mai mult pământ! Străinii vor ajunge să deţină tot pământul românesc!”, a declarat Cristian Dima, preşedintele Consiliului Naţional ALDE.

 


Articole înrudite