Culturile agricole sunt pârjolite de secetă. Din ce în ce mai multe localităţi rurale primesc apă potabilă cu porţia pentru că ne seacă râurile. Inflaţia bagă firmele (în special cele mici şi mijlocii) în faliment. Oamenii sunt disperaţi de creşterea preţurilor la alimentele de bază şi nici cu facturile de utilităţi situaţia nu e prea bună chiar dacă au fost plafonate preţurile la energie şi gaze. Zilele trecute a ieşit public ministrul Sănătăţii şi a anunţat că numărul cazurilor de COVID-19 se dublează de la o zi la alta şi în toamnă se preconizează că se va ajunge din nou la 10.000 de cazuri/zi. Un raport recent al BNR trage un semnal de alarmă asupra incertitudinilor şi a riscurilor economice din ţara noastră în perioada imediat următoare. Cu atât mai mult cu cât criza eonomico-financiară provocată de pandemie nu a fost nicidecum eradicată, ci - ghinion - ba chiar continuată şi agravată de războiul dintre Rusia şi Ucraina.
Toate aceste probleme majore nu sunt doar ale ţării noastre şi ale întregii Europe, ci chiar mai mult de atât. Toate guvernele caută soluţii, caută modalităţi să sprijine populaţia şi mediul de afaceri, caută strategii şi planuri pentru a uşura viaţa cetăţenilor care se descurcă din ce în ce mai greu în aceste vremuri extrem de tulburi.
În acest timp, lumea întreaga se lupta cu efectele devastatoare ale crizei și cu incertitudinile întinderii ei, la noi, premierul "decorează" miniştrii pentru merite deosebite, în funcţie de 10 criterii "drastice" şi fireşte că toţi s-au ales cu "magna cum laude". Îl compătimesc pe premierul Nicolae Ciucă că s-a luat dus de val şi a ţinut un discurs-fluviu despre "măreţele realizări" ale membrilor cabinetului în cele 7 luni de guvernare. Prim-ministrul ar trebui să ştie că poporul trebuie "decorat" pentru îngăduinţa cu care suportă deciziile de prea multe ori neprofesioniste ale unora dintre cei omagiaţi în raport. Nu este prima dată când premierul pică în plasa propriilor consilieri şi, fără pic de empatie pentru români, îşi laudă mai mult proprii "conducători de oşti", în loc să aprecieze oamenii, poporul. Românii sunt cei care duc greul acestor vremuri, miniştrii nu ştiu dacă puteau face mult mai mult, dar sigur în condiţiile date nu sunt de laudat, pe suferinţa românilor care nu merg cu maşini de la guvern sau mănâncă la restaurantele din parlament.
Dacă Nicolae Ciucă vrea să rămână în memoria colectivă drept conducătorul care a scos România din criză, atunci ar trebui să fie mai aproape de români, de nevoile şi necazurile lor! Miniştrii şi colegii care astăzi par a vă fi aproape şi "prieteni adevăraţi", nu sunt mai aproape, nici mai prieteni decât i-au fost lui Florin Cîţu, în primul moment în care poporul nu vă va acorda încredere, deznodământ cunoscut de altfel în PNL.