Începând cu această lună, aproximativ 700.000 de firme vor fi obligate să realizeze o analiză de risc la securitate fizică, pentru fiecare punct de lucru, deoarece începând cu data de 1 iulie 2018 şi-a încetat efectele amânarea termenului până la care societăţile înfiinţate înainte de 16 iunie 2012 erau exceptate de la realizarea analizei de risc la securitate fizică. O asemenea analiză se ridică la costuri foarte mari, sume care vor trebui să fie suportate de agenţii economici. Pentru cei care nu vor realiza această analiză de risc amenzile se ridică la o valoare de până la 20.000 de lei. Prin această obligativitate a realizării analizei de risc la securitate fizică în cazul firmelor se generează o povară suplimentară pentru antreprenori.
”Mediul de afaceri trebuie să fie încurajat să investească, să producă, nu să fie împovărat cu chestiuni administrative şi financiare. Consider că Guvernul trebuie să analizeze aceste situaţii care vin ca o povară suplimentară pentru agenţii economici. Din punctul meu de vedere, trebuiesc luate decizii care să vină în sprijinul agenţilor economici, nu să le punem piedici şi sarcini împovărătoare. Dacă facem un calcul vedem că mediul de afaceri ar trebui să scoată din propriul buzunar pentru cele 2 reglementări legislative care aproape se suprapun ca şi termen de intrare în vigoare, zeci de milioane de euro, ceea ce reprezintă un impact negativ asupra antreprenorilor”, a declarat preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima
Această împovărare se suprapune cu măsurile OUG nr. 44 din 24 mai 2018, privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. Conform acestei ordonanţe, începând cu 1 septembrie 2018 toţi operatorii trebuie să doteze fiecare punct de lucru volant sau fix cu casă de marcat cu transmitere electronică pe serverul ANAF, operaţiune care ridică costurile pentru fiecare punct de lucru cu minim 1000 - 1500 lei. Până în acest moment nici nu a existat pe piaţă capacitatea de achiziţie pentru agenţii economici care au dorit să intre în legalitate. Casele de marcat comercializate până acum vor fi, începând cu data de 1 septembrie, nelegale, devenind inutilizabile. La cum arată lucrurile la ora actuală, concluziile sunt sumbre pentru orice agent economic.
CNIPMMR arată că ”societăţile reglementate de Legea nr. 31/1990 sunt obligate să asigure paza bunurilor ori valorilor deţinute cu orice titlu, conform Legii nr. 333/2003, şi nu să elaboreze analiza de risc la securitate fizică, care constituie o sarcină administrativă suplimentară pentru întreprinzător”. Mai mult, societăţile înfiinţate din 1990 până la data de 16 iunie 2012, au funcţionat ani întregi fără analiza de risc la securitate fizică. Coroborând aceste lucruri cu numărul redus al experţilor care pot realiza o evaluare de risc la securitatea fizică, ar fi imposibil ca în jur de 700.000 de firme să fie analizate.