Pentru că se apropie iarrna, iar subiectul termoficării agită din ce în ce mai mult spiritele, preşedintele ALDE Galaţi, Cristian Dima, a transmis un comunicat de presă prin care ia atitudine cu privire la controversele legate de acest subiect.
”Am observat în ultimele zile că au apărut la nivelul opiniei publice gălăţene o serie de informaţii care au creat o stare de teamă în rândul cetăţenilor cu privire la modul în care se va realiza încălzirea locuinţelor care sunt branşate la sistemul centralizat. Este, într-adevăr, o temă care apare în fiecare an în Galaţi, însă nu pot fi de acord cu crearea unei panici la nivelul populaţiei prin frânturi de informaţii care sunt distribuite în spaţiul public. Cred că este corect să punem lucrurile în ordine şi să clarificăm câteva aspecte care ţin de agentul termic distribuit prin Electrocentrale Galaţi. Este un subiect asupra căruia m-am concentrat în ultimii ani, având discuţii cu oficialii din Ministerul Energiei şi din companiile naţionale care au legătură cu Centrala Electrică de Termoficare Galaţi. Astfel, din discuţiile şi datele prezentate de Electrocentrale Galaţi, societatea poate practica un preţ de 200,8 lei/gigacalorie, care poate fi considerat un tarif mai mult decât decent, până la punctul termic de distribuţie al Primăriei Galaţi. Aşadar, sub nicio formă la sumele astronomice vehiculate zilele acestea în spaţiul public gălăţean care au alarmat populaţia. Primăria poate să comande agentul termic, iar Electrocentrale îl poate livra cu 200,8 lei/gigacalorie, un tarif reglementat de ANRE”, a spus Cristian Dima.
Acesta a mai dezvăluit faptul că zilele acestea, joi şi vineri, se află în vizită la Galaţi o echipă din partea conducerii Electrocentrale Grup, alături de membrii Consiliului de Administraţie, pentru a analiza situaţia tehnico-economică a grupului. Aceştia şi-au arătat toată disponibilitatea de a asigura agentul termic pentru gălăţeni în acest an. ”Există resursele necesare pentru ca gălăţenii să nu aibă de suferit în acest an din cauza frigului, mai ales dacă avem în vedere că societatea Electrocentrale Galaţi a fost destinată din start pentru a produce energie termică pentru 100.000 de locuinţe. Vizita reprezentanţilor Electrocentrale Grup vine după lungi discuţii pe care le-am avut cu ministrul Energiei, în care am vorbit despre cum putem menţine Electrocentrale Galaţi la dispoziţia gălăţenilor, având în vedere densitatea mare de locuinţe pe kilometru pătrat, a doua după Bucureşti. Dialogul pe care l-am purtat cu Ministerul Energiei s-a desfăşurat pe parcursul ultimilor doi ani, un dialog concentrat pe importanţa menţinerii în stare de funcţionare a Electrocentrale Galaţi atât pentru sistemul energetic naţional, cât mai ales pentru gălăţeni”, a declarat preşedintele ALDE Galaţi.
În situaţii de criză sau de supraconsum, lucruri întâlnite des în sistemul de distribuţie local şi naţional, dar şi în situaţia în care creşte cererea de gaz în sistemul energetic naţional, Electrocentrale Galaţi poate interveni în sistemul de termie local şi în sistemul energetic naţional ca producător de energie electrică, utilizând păcura aflată în stocurile sale, reducând presiunea asupra sistemului energetic naţional şi în acelaşi timp asigurând confortul termic al gălăţenilor. ”Consider că trebuie să mai avem în vedere un aspect, şi anume că Electrocentrale Galaţi mai are şi acum de recuperat de la Calorgal SA o sumă de 1,5 milioane de lei aferentă ultimei luni de furnizare a agentului termic catre populaţie, adică din primăvara acestui an. Chiar şi în aceste condiţii, Electrocentrale Galaţi, cu sprijinul Ministerului Energiei, a rămas şi este în continuare la dispoziţia gălăţenilor. Însă, pentru ca acest lucru să fie şi pe mai departe valabil este necesară şi o implicare a autorităţilor. Îngrijorarea exprimată în spaţiul public este de înţeles, mai ales dacă avem în vedere experienţa din trecut. Cetăţenii trebuie să ştie că există o preocupare în ceea ce priveşte menţinerea Electrocentrale Galaţi ca o alternativă la încălzirea gălăţenilor şi în această iarnă. Romgaz, Electrocentrale Grup, Ministerul Energiei şi ALDE, cu toţii ne străduim să rămânem cu unitatea producatoare de agent termic la dispoziţia gălăţenilor”, a mai precizat Cristian Dima.