26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): Doar întoarcerea spre producţie este singura soluţie pentru ca România să îşi revină!
Cristian Dima (ALDE): Doar întoarcerea spre producţie este singura soluţie pentru ca România să îşi revină!

Încă nu vedem căderea economică a României la adevărata sa dimensiune, însă în spate, în fiecare oră, România mai pierde câte o firmă, câteva sute de locuri de muncă, câteva milioane pentru bugetul de stat. Ca să vă faceţi o idee, o analiză a Ziarului Financiar arată că România pierde 1 miliard de euro pe zi din cifra de afaceri, adică 50% din cifra de afaceri, şi 30% din PIB (600 – 650 milioane de euro). De la instaurarea stării de urgenţă (pe care Iohannis a prelungit-o din cauza incompetenţei Guvernului MEU), companiile din România (româneşti sau străine) au pierdut peste 14 miliarde de euro! Cel mai afectat este, însă, bugetul de stat, care se află într-o situaţie de-a dreptul critică. Vom asista la o cădere dramatică a încasărilor şi o creştere a cheltuielilor. În luna aprilie, deficitul bugetar va ajunge la 4-5 miliarde Euro (conform analizei Ziarului Financiar)!!! În bugetul pe 2020 era prevăzut un deficit de 800 milioane euro în luna aprilie!

Cifrele nu mai pot fi întoarse, acest lucru e clar! Nimeni nu poate să spună în acest moment în cât timp îşi va putea reveni economia României, business-ul românesc. De ce? Pentru că nu se face nimic, nu se iau măsuri, nu există o strategie, un plan! Ni se spune că vor veni cu un plan de redresare DUPĂ CRIZĂ!!! 

Acest Guvern incompetent nu e capabil să elaboreze planuri de combatere a crizei. Mai grav este că nu vor fi capabili să elaboreze nimic sustenabil pentru perioada următoare. Nu au fost capabili să vină cu un plan când nu eram în pandemie, nu au fost capabili să se ţină de promisiunile făcute în momentul învestirii, darămite acum. După ce se va termina criza de sănătate publică, nimeni nu va mai avea încredere în acest Guvern. Românii nu mai au ce aşteptări să mai aibă de la ei. Trebuie să găsim o soluţie cât mai rapidă pentru a ne putea extrage ţara din această cumplită criză în care ei ne adâncesc. 

În urmă cu 10 ani de zile, atunci când la guvernare era predecesorul PNL-ului de azi (PDL-ul lui Băsescu), România a pierdut 150.000 de companii (majoritatea româneşti) şi 700.000 de locuri de muncă din care a mai recuperat numai 400.000. În criza actuală avem peste 1 milion de români în şomaj tehnic şi alte sute de mii ale căror contracte au fost reziliate. Unii analişti spun că, în cel mai optimist scenariu, ar putea să urmeze o revenire rapidă, iar în cel mai bun caz la finalul anului se va ajunge la 70% din ceea ce am avut înainte de criză.

Acest scenariu optimist, pentru a se putea produce, are nevoie de susţinerea Guvernului!!! Guvernul trebuie să vină cu un plan de măsuri urgent, nu după criză! Mediul de afaceri românesc, dar şi companiile străine, nu mai pot susţine încă o lună de zile, fără o perspectivă clară, locurile de muncă, afacerile lor în ţară. Teoriile economice pe care ni le predă Guvernul Orban sunt un dezastru pentru economia reală! Dar cine să înţeleagă lucrul acesta? 

Aş dori să înţelegem cu toţii că, dacă nu vom putea să pornim economia, atunci ne vor fi confiscate, sub aparenţa cumpărării în interes public sau la o valoare derizorie, ceea ce a mai rămas din activele din economie, dar mai ales din avuţia naţională, în primul rând resursele naturale, păduri, zăcăminte, petrol, gaze etc.


Articole înrudite