01 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima (ALDE): Când statul român nu e stăpân pe propria energie produsă, atunci apar adevăratele crize sociale!
Cristian Dima (ALDE): Când statul român nu e stăpân pe propria energie produsă, atunci apar adevăratele crize sociale!

Se miră cineva că prețul la energie a crescut? Sincer, nu prea ar trebui. Liberalizarea prețului la energie era semnalul clar că lucrurile vor lua o turnură nefastă pentru români. Prin această liberalizare s-au introdus în circuitul energiei de la producător la consumator niște hoarde de, hai să le spunem, samsari. E vorba despre intermediarii care vin și dau facturile mărite românilor.
Prin liberalizarea prețului la energie, statul român și-a dat singur palme. Și a dat până i-a adus pe români la disperare. ANRE și toți responsabilii din Guvern în ceea ce privește procesul de liberalizare sunt principalii vinovați pentru situația în care am ajuns azi. Ei ar fi trebuit să stabilească întreaga procedură de liberalizare. Doar că, în stilul tipic românesc, s-au culcat pe o ureche.
În acest moment, statul român produce 75% din energia electrică tranzacționată zilnic. Aproximativ 27% energie hidro, în jur de 23% nuclear, iar restul cărbune și gaz. Dacă e să avem aceste lucruri în vedere, ajungem la următoarea concluzie: apa e gratis, fisiunea nucleară e un proces care se realizează ca acum 30 se ani (deci nu presupune bani de cercetare sau alte costuri în plus), iar cărbunele, din câte știu eu, nu s-a scumpit semnificativ.
În aceste condiții, de unde facturile dublate, triplate sau cine știe de câte ori mai mari? Răspunsul e simplu și revin la samsarii de care vorbeam la început. Energia electrică trece din mainile inginerilor care o produc în mâinile intermediarilor, cei care joacă prețurile cum vor și cărora nu le pasă de români, pentru că sunt mai preocupați de propriul lor profit.
Peste costurile pe care le stabilesc acești intermediari vin și distribuitorii mari din România, care adaugă și ei partea lor de profit. Asta pentru că pot și pentru că au monopol pe rețeaua electrică ce ajunge în casele românilor.
Ironia face că, atât statul român, cât și cetățenii și IMM-urile ajung să plătească prețuri exorbitante pentru energia electrică doar pentru că o lasă în mâinile acestor samsari energetici, dar o lasă în mod legal!!! Pentru că așa e legea!
În nici 10 ani, traseul energiei de la producător la consumatorul final s-a schimbat extraordinar de mult. Dacă în urmă cu 10 ani traseul era Producător – Transportator – Distribuitor - Consumator Final, acum pe acest traseu au intervenit și alții, iar traseul arată astfel: Producător – Transportator – Burs㠖 Broker - Certificate CO2 – Distribuitor -Trader Energie - Consumator Final. Fiecare dintre cei care au intervenit pe traseu își ia birul.
Soluția ar trebui să fie un pachet de măsuri care să îi protejeze în mod real pe români, dar și pe reprezentanții IMM-urilor, care riscă să ajungă în faliment. Soluția subvențiilor către populație e una pe termen scurt, care nu face decât să pună presiune pe buget, pentru că Guvernul scoate bani din bugetul țării spre a compensa lăcomia intermediarilor. Măsurile adoptate trebuie să fie unele legislative, care să protejeze consumatorul vulnerabil, dar care să pună la punct și obligațiile fiecărui intermediar în traseul energiei de la producător la consumatorul final.


Articole înrudite