27 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Comunitatea politică europeană se reuneşte pentru prima dată la 6 octombrie 2022
Comunitatea politică europeană se reuneşte pentru prima dată la 6 octombrie 2022

Prima reuniune a comunităţii politice europene (CPE), ce va reuni lideri de pe întregul continent, are loc la 6 octombrie 2022, la Praga, înaintea reuniunii informale a şefilor de stat sau de guvern, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Comunitatea politică europeană este o platformă de coordonare politică care nu înlocuieşte nicio organizaţie, structură sau proces existent şi nu urmăreşte să creeze altele noi în această etapă. Noua platformă îşi propune să promoveze dialogul politic şi cooperarea în vederea abordării chestiunilor de interes comun şi să consolideze securitatea, stabilitatea şi prosperitatea continentului European, după cum se arată pe site-ul menţionat.
"Am convenit să lansăm comunitatea politică europeană cu scopul de a reuni ţările de pe continentul european şi de a oferi o platformă de coordonare politică. Ambiţia noastră este să aducem împreună lideri pentru a purta discuţii de pe poziţii de egalitate şi să încurajăm dialogul politic şi cooperarea pe probleme de interes comun, astfel încât, împreună, să lucrăm la consolidarea securităţii, stabilităţii şi prosperităţii Europei în ansamblu", menţionează preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o scrisoare de invitaţie adresată membrilor Consiliului European (reunit la Praga, la 7 octombrie 2022) şi citată pe site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, (ţară care asigură preşedinţia UE în perioada iulie-decembrie 2022), au invitat să participe la această primă reuniune şi o serie de ţări din afara Uniunii Europene: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Georgia, Islanda, Kosovo, Liechtenstein, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveţia, Turcia, Ucraina, Regatul Unit.
Este invitată, totodată, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Prima reuniune va debuta cu o sesiune plenară inaugurală şi va continua cu mese rotunde pe teme precum pacea şi securitatea, energia şi clima, situaţia economică, migraţia şi mobilitatea. Urmează o serie de întâlniri bilaterale şi sesiunea plenară de închidere.
Ideea iniţiativei unei comunităţi politice europene aparţine preşedintelui francez Emmanuel Macron, care, la 9 mai 2022, a prezentat acest proiect în faţa Parlamentului European la Strasbourg, în plină dezbatere privind lansarea procesului de aderare a Ucrainei. Macron a afirmat atunci că ar fi nevoie de ''decenii'' pentru ca Ucraina să adere la UE şi sugera că, între timp, ţara poate face parte dintr-o ''comunitate politică europeană'', care ar putea include Regatul Unit, ţară ieşită din UE în 2020, sau Republica Moldova.
Pe 19 mai 2022, preşedintele Macron a explicat că eventuala ''comunitate politică europeană'' ar fi ''complementară'' procesului de aderare la Uniunea Europeană şi nu ''o alternativă'' la acesta, conform AFP. Acest nou format ar viza ''crearea unui nou cadru de cooperare ce ar reuni naţiuni europene democratice care aderă la soclul nostru de valori şi care aspiră sau nu să adere la Uniunea Europeană'', a mai spus Macron, în contextul vizitei preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, la Paris.
La 27 iunie 2022, Palatul Elysée a transmis, în urma unei discuţii purtate de preşedintele Emmanuel Macron cu şeful guvernului de la Londra, că prim-ministrul britanic Boris Johnson este interesat de proiectul francez al comunităţii politice europene (CPE), care ar permite "reangajarea" Regatului Unit în Europa după Brexit, potrivit AFP. (sursa Agerpres)


Articole înrudite