24 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bogdan Ciucă, pro modernizării Constituţiei
Bogdan Ciucă, pro modernizării Constituţiei
Deputatul gălăţean Bogdan Ciucă va face parte din echipa care va elabora proiectul noii constituţii. Conservatorul s-a declarat pentru modificarea Constituţiei, în sensul modernizării acesteia şi realizării echilibrului între puteri - executivă, legislativă, judecătorească şi prezidenţială. Ciucă a declarat: ”Cred că nu ar trebui să dăm putere mai multă uneia decât celeilalte. Să fie construită noua Constituţie sub ideea echilibrului şi controlului reciproc al instituţiilor. (...) Þin la bicameralism, ţin la un Parlament pregătit, poate cu un număr mai mic de parlamentari, ţin ca preşedintele sa aibă pregorativele lui, foarte bine conturate, să fie o piesă care să asigure un anumit control de echilibru şi ţin ca toate aceste puteri - executivă, legislativă, judecătorească şi preşedinte să se afle pe acelaşi palier, de echilibru”.
Ciucă apreciază că actuala Constituţie şi-a demonstrat în ultimul timp limitările, de aceea se impune modernizarea Constituţiei, iar aceasta ”nu trebuie modernizată sau modificată pentru o persoană sau împotriva unei persoane, nu trebuie modificată sau modernizată pentru un partid sau împotriva unui partid, ci ea este a ţării şi este legea fundamentală”.
Deputatul gălăţean consideră că viitoarea constituţie ar trebui să prevadă responsabilizarea magistraţilor, pentru că, deşi majoritatea magistraţilor români se dovedesc foarte buni profesionişti, printre aceştia „mai există şi uscături”. Românii ar trebui să îşi poată cere în continuare despăgubiri financiare de la stat acţionând statul în justiţie, iar parlamentarii ar trebui să nu fie concomitent şi miniştri, căci ”Nu poţi să fii şi ministru şi parlamentar în acelaşi timp, nu există omul orchestră, de undeva lipseşti. Dispare rolul de control al parlamentului asupra guvernului atâta vreme cât şefii partidelor aflate în parlament compun guvernele. Niciodată un parlamentar nu va exercita o acţiune de control reală asupra guvernului pentru că ar însemna să îşi controleze propriul şef de partid şi nu se va întâmpla asta. Va trebui introdusă această incompatibilitate între membru în Parlamnet şi membru în Guvern”.

Articole înrudite