Modificările recente din sistemul judiciar românesc "ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000", o perioadă marcată, în România, de corupţie, a declarat, luni, ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, la Facultatea de Drept, informează Mediafax.
"Sistemul dumneavoastră de justiţie nu s-a mai confruntat cu atâtea dezbateri aprige şi schimbări potenţiale de la aderarea României la Uniunea Europeană, acum mai bine de un deceniu. Sistemul de justiţie român, construit cu mare efort timp de cel puţin două decenii de către juriştii dinaintea voastră ar putea fi demontat în mare măsură, în mai puţin de un an. Mă adresez în mod specific acum celor dintre voi care vor să urmeze cariere de magistraţi, deşi toţi veţi fi afectaţi de schimbările propuse, în oricare domeniu al dreptului vă veţi decide să activaţi", a declarat Hans Klemm.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a subliniat că modificările la legile justiţiei adoptate anul trecut de Parlament vor scădea pragul de pensionare pentru judecători şi procurori de la 25 de ani de activitate la 20 şi vor creşte, în acelaşi timp, programele de studii post-universitare ale magistraţilor de la trei la şase ani, stopând pentru momentul fluxul de noi magistraţi către tribunale.
Hans Klemm a criticat şi Inspecţia Judiciară. "În acelaşi timp, dovezi continuă să apară despre faptul că magistraţii sunt atacaţi din ce în ce mai mult politic şi în presă pentru decizii de tribunal şi opinii publice care liderii politici le văd drept ameninţătoare la adresa intereselor lor private sau provocatoare agendei lor legislative. Bilanţul Inspecţiei Judiciare din ultimul an şi jumătate este cu atât mai greu de înţeles, în afara oricărui alt context decât cel că a devenit subiectul unei manipulări politice", a transmis ambasadorul.
Klemm a precizat că pentru acei magistraţi care nu au fost încă intimidaţi, noua legislaţie judiciară aduce oportunităţi mai mari pentru a-i pedepsi pe magistraţii mai problematici, "printr-o Inspecţie Judiciară mai puternică şi un parchet nou-creat făcut doar cu scopul de a urmări penal judecători şi procurori".
"Aceste schimbări, adunate, ameninţă să întoarcă timpul înapoi la începutul anilor 2000, când justiţia română era măcinată de corupţie şi influenţă politică. Progresul înregistrat de sistemul judiciar român este ameninţat de asemenea de modificările la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală adoptate de Parlament în această vară. Ascunse sub haina îngrijorării pentru procese echitabile şi drepturile omului, unele din aceste schimbări sunt încercări clare de a proteja interese personale de o justiţie independentă. Dacă ar fi promulgate în starea lor actuală, unele dintre aceste schimbări ar putea face investigarea şi urmărirea penală a unei infracţiuni, de la omucidere la cazuri complexe de crimă organizată, greu de efectuat sau imposibilă", a completat ambasadorul.
Hans Klemm a mai transmis că Parlamentul României a ignorat, printre altele, opiniile Consiliului Superior al Magistraturii, o petiţie semnată de majoritatea magistraţilor români şi sfaturi legale scrise ale unor experţi judiciari internaţionali din Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană şi GRECO.