20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Alegeri la Târgu Bujor: Misiuni pentru siguranţa procesului electoral
Alegeri la Târgu Bujor: Misiuni pentru siguranţa procesului electoral

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I., angrenate în organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale parţiale pentru funcţia de primar al  oraşului Târgu Bujor, din data de 27 iunie a.c., şi-au îndeplinit toate sarcinile pe care le aveau în competenţă pentru desfăşurarea scrutinului electoral în condiţii de legalitate şi de siguranţă.
Măsurile luate urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.
Poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, alături de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi, se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine şi siguranţă publică, la secţiile de votare, precum şi în locurile de depozitare a buletinelor de vot.
Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.
Astfel, în perioada 26-27 iunie a.c., 18 poliţişti şi jandarmi vor asigura paza şi protecţia celor 6 secţii de votare constituite pe raza oraşului Târgu Bujor.
Duminică, 27 iunie  a.c., peste 60 de poliţişti şi jandarmi vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.
Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, jandarmii angrenaţi în paza şi protecţia secţiilor  de votare,  vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele formate din poliţişti şi jandarmi, aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.
Pentru un plus de siguranţă, vor fi constituite  rezerve de intervenţie şi echipe de cercetare, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situaţia o va impune.
Premergător procesului electoral, lucrători din cadrul I.S.U. Galaţi au efectuat verificări la obiectivele în care sunt organizate secţiile de votare, fiind înlăturate disfuncţionalităţile pe linia apărării împotriva incendiilor.
Alegătorii români îşi pot exercita dreptul de vot numai pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
Vă reamintim că actele de identitate care au expirat începând cu data de 01 martie 2020, îşi menţin valabilitatea pe toată perioada stării de alertă, precum şi pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări. Deci cetăţeanul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie 2020 – 27 iunie 2021 îşi poate exercita dreptul de vot în baza acestui document.
Au dreptul să voteze toţi cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, cu excepţia debililor sau a alienaţilor mintal puşi sub interdicţie, precum şi a persoanelor care se află sub efectul unei hotărâri judecătoreşti definitive prin care li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege.
Alegătorul votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă ori la secţia de votare unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa, după caz.
Vă reamintim că şi la alegerile locale de duminică va fi folosit Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenţei la Vot şi de Prevenire a Votului Ilegal.
Prezenţa oricărei persoane în cabina de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral, nu poate să voteze singur, are dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-l ajuta, un însoţitor ales de el. Acesta nu poate fi din rândul m…membrilor biroului electoral al secţiei de votare, al persoanelor acreditate,  al candidaţilor şi nici operatorul de calculator.
Preşedintele biroului electoral ale secţiei de votare poate lua măsuri pentru ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
 
Contravenţii şi infracţiuni prevăzute de actele normative care privesc alegerile locale
 
Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 2.200 şi 3.000 de lei.
Aceeaşi amendă se poate aplica persoanelor care consumă sau comercializează băuturi alcoolice pe o distanţă de 500 de metri în jurul localului de vot.
Persoanele care continuă propaganda electorală după încheierea campaniei electorale sau sfătuiesc alegătorii la sediul secţiilor de votare sau în împrejurimi să voteze sau să nu voteze un anumit candidat pot primi amendă cuprinsă între 1.400 şi 2.000 de lei.
Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot se sancţionează cu amendă cuprinsă între 600 şi 1.000 de lei.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a exercitării dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Persoana care votează fără a avea acest drept sau cu un act de identitate nul ori fals sau cu un buletin de vot fals se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Aceeaşi pedeapsă  va primi persoana care votează de două sau mai multe ori sau introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul.
Vă reamintim că toate persoanele participante la procesul electoral au obligaţia de a respecta măsurile de protecţie sanitară, precum purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor la intrarea în secţia de votare şi respectarea distanţei fizice.
Sesizaţi orice încălcare a legislaţiei la numărul unic de urgenţă 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I.!


Articole înrudite