Cu toate că felinele sunt foarte atente cu igiena personală, stăpânii le pot ajuta să-şi menţină sănătatea, astfel încât ele să aibă o blăniţă sănătoasă şi lucioasă.
Blana pisicilor se compune din 3 straturi: un strat cu păr pufos, scurt, moale şi foarte fin, care are rolul de a apăra pisica de frig, un al doilea strat format din fire de păr aspre ca peria, iar al treilea strat, denumit şi părul protector, care constituie de fapt blana pisicii şi care are ca scop protejarea de umiditate şi frig.
Pisicile sunt dotate cu o limbă cu papile aparte, sub formă de cârlig, care exercită asupra blăniţei acelaşi efect ca şi un pieptene. Pisicile, conform rasei, poate fi cu blana lungă (rasa persană), semilungă (birmaneză) sau scurtă (pisica europeană, siamezele).
Dacă pisica dumneavoastră are blăniţa lungă, aceasta va trebui periată în fiecare zi, căci astfel vă ajutaţi pisicuţa să nu mai înghită atâta cantitate de păr, din care se vor forma ghemotoace în stomac care pot duce la deranjamente intestinale (ocluzii) chiar foarte grave.
Peria cea mai indicată pentru toaleta pisicii cu blana lungă este peria cu părul natural, care nu produce electricitate statică şi nu rupe firele. Este recomandată şi peria din gumă, care, chiar dacă este folosită energic, nu va produce daune pielii ca pieptenul cu dinţi, deşi este indicat pentru eliminarea eventualelor noduri. Pentru zona botului pisicii se va folosi o perie cu peri mai moi şi trebuie să aveţi grijă cu perierea din jurul ochilor, să nu vă răniţi pisica. Ca o ultimă operaţiune, pentru a face blăniţa pisicii mai moale şi mai lucioasă, este indicată frecarea ei cu o bucată de catifea sau de mătase.
Întreţinerea blănii pisicii nu contribuie doar la îmbunătăţirea aspectului estetic al acesteia, ci stimulează circulaţia sanguină, duce la înlocuirea părului căzut cu fire puternice şi sănătoase şi previne căderea lor. De asemenea, pieptănarea şi perierea ajută la depistarea şi la tratarea eventualelor leziuni ale pielii precum şi la înlăturarea paraziţilor.
În general, pisicile cu păr scurt trebuie periate de două ori pe săptămână, în vreme ce cele cu păr lung trebuie periate zilnic. Pieptănarea trebuie efectuată cu grijă, în direcţia de creştere a firului de păr, pentru a descâlci blana. De obicei, nu este necesară baia la pisicile cu părul scurt, decât în cazul în care blana este foarte murdară sau este acoperită cu substanţe toxice. Însă pisicile cu păr lung este bine a li se face baie periodic pentru a preveni astfel încâlcirea blănii.