Pisica ta iubeşte laptele. Dar, în ultimii ani, multiple surse acuză acest aliment ca dăunător!
Este simplu: dacă laptele este bine tolerat de pisică şi îi place să-l bea, nu există niciun motiv să nu-l primească. Potrivit specialiştilor în nutriţie clinică veterinară: „Pentru o pisică căreia îi place laptele şi îl tolerează, 40 ml pe zi sunt în general fără problemă”. Dar dacă laptele, chiar şi în doze mici, provoacă probleme atunci ar trebui evitat.
ALERGII ŞI INTOLERANŢĂ. Există două cazuri în care laptele trebuie evitat în dieta pisicii adulte. Într-adevăr, în primul rând, pisica poate fi alergică sau intolerantă la proteinele din lapte. Mai multe semne pot indica acest lucru: roşeaţa, mâncarime, infecţii bilaterale ale urechii, tulburari digestive, diaree... Apoi, pisica poate fi intoleranta la zahărul conţinut natural în lapte care se numeşte lactoză.
„În primul caz, este un fenomen alergic, ceva mai frecvent la adulţi decât la tineri. În al doilea caz, este un fenomen de reducere sau pierdere a capacităţii de a digera lactoza care există la toate mamiferele mici Activitatea enzimei care face posibilă digerarea lactozei, zahărul din lapte este în primul rând o sursă de energie pentru puii care sug. Există lactoză în laptele de la mamifere dar nu şi în laptele de pisică”, analizează Géraldine Blanchard, nutriţionist veterinar.
SIMPTOME. Majoritatea pisicilor adulte şi-au pierdut această capacitate de a digera laptele. Enzima responsabilă, lactaza, nu mai este activă sau secretată şi nu mai digeră lactoza. Laptele ajunge în intestinul gros şi este un bun mediu de dezvoltare a bacteriilor de fermentaţie, cu apariţia scaunelor diareice.
Cât lapte putem administra la o pisică?
Câteodată pisicile îşi păstrează capacitatea de a digera lactoza pe tot parcursul vieţii şi acest lucru le permite să digere lactoza conţinută în 10 ml de lapte de vacă (doza pe kilogram de greutate). O pisică de 4 kg poate digera deci în medie 40 ml de lapte de vacă pe zi, indiferent dacă acest lapte este degresat sau integral.
Produsele lactate fermentate (brânză, iaurt) conţin mult mai puţină lactoză decât laptele. Bacteriile care le-au produs au folosit lactoza. Acest lucru a produs acid lactic, care dă gust iaurtului. Dacă pisica este alergică la proteinele din lapte, nici nu le va tolera. Dar dacă pisica are doar intoleranţă la lactoză, impactul asupra organismului este suportabil.
La iaurt, nici o problemă de cantitate, dar la brânză, trebuie atenţie pentru că este un aliment bogat în calorii. Consumul acestuia poate reprezenta un aport caloric care generează exces de greutate dacă întreaga raţie nu este ajustată pentru a limita aportul energetic.
FĂRĂ LAPTE DE VACĂ. Mai presus de toate, laptele de vacă, de capră sau de oaie nu trebuie dat pisoilor orfani, pentru că este prea bogat în lactoza şi slab în proteine, fiind o sursă de dezechilibru nutriţional. Pisicuţa are nevoi specifice pentru anumiţi aminoacizi şi acizi graşi esenţiali pe care laptele de rumegătoare nu le acoperă.