24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pot câinii să facă reflux gastric acid?
Pot câinii să facă reflux gastric acid?

Dacă aţi suferit vreodată de reflux acid, ştiţi cât de incomod poate fi. Afecţiunea poate interfera cu activităţile tale zilnice şi poate transforma mesele obişnuite în experienţe neplăcute. Din păcate, câinii sunt, de asemenea, susceptibili la reflux de acid şi pot suferi de aceleaşi simptome. Există câteva lucruri pe care le poţi face pentru a-ţi ajuta prietenul cu patru picioare să se simtă mai bine. Citiţi mai departe pentru a afla mai multe despre ce este refluxul acid, simptomele pe care le provoacă şi cum vă puteţi ajuta câinele să-l facă faţă.

Ce este refluxul de acid la câini?

Refluxul acid, cunoscut şi sub denumirea de reflux gastroesofagian, este o afecţiune care apare atunci când acidul care ajută stomacul  să descompună alimentele se întorc spre esofag şi gură. Dacă nu este oprită această invazie retrogradă, acidul atacă  căptuşeala (mucoasa) esofagului , ceea ce este inconfortabil, iritant şi poate duce la ulcer. Refluxul acid este frecvent la câinii de toate vârstele. Dar este deosebit de comun la câinii mai tineri, deoarece sfincterul lor esofagian (deschiderea de la baza esofagului) este subdezvoltat. Este, de asemenea, răspândită la rasele de câini brahicefalici, cum ar fi mopşii şi buldogii, din cauza esofagului lor mai scurt.

Refluxul acid este cauzat în principal de conţinutul foarte acid din stomacul câinelui, care îşi face drum spre esofag. Unele cauze comune ale refluxului acid includ:
- Anestezia: la o intervenţie chirurgicală, anestezia relaxează şi deschide sfincterul esofagian;
- Alergii la un ingredient din hrana sa, cu hiperaciditate;
- Vărsături cronice: Unele medicamente sau afecţiuni de sănătate pot provoca vomă frecventă cu transportul acidului spre gură;
- Supraproducţia de acid din stomac: Există multe lucruri care pot duce la acid gastric în exces, inclusiv herniile, stresul sau prea multă grăsime în hrana câinelui.

Simptomele refluxului acid include:
- Eructaţii frecvente, senzaţie de balonare sau voma dupa masă;
- Respiratie urat mirositoare sau şuierătoare;
- Pierderea poftei de mâncare şi slăbire;
- Letargie după mese, febră şi salivaţie excesivă.

Iată câteva sfaturi pentru a ameliora neplăcutul reflux acid al câinelui tău:

Hrăneşte-ţi câinele cu o dietă echilibrată
În multe cazuri, mâncarea câinelui  poate agrava simptomele de reflux acid, în special alimentele care sunt bogate în grăsimi şi conservanţi. Hrănirea câinelui cu o dietă echilibrată, care să îndeplinească toate cerinţele nutriţionale ale acestuia, pune cea mai bună bază pentru sănătatea sa generală.

Evitaţi mesele târzii
Noaptea, sfincterul esofagian se relaxează în mod natural, astfel încât mesele de noapte cresc susceptibilatea la reflux gastric.Poate fi  util să ridicaţi capul câinelui dvs. cu o pernă sau partea laterală a patului în timp ce acesta doarme. Somnul orizontal facilitează scurgerea acizilor din stomac în esofag.

Hrăneşte-ţi câinele cu mese mai mici cantitativ şi mai frecvente
În loc să hrăniţi câinele dvs. cu două mese mari pe zi, luaţi în considerare împărţirea alimentelor zilnice în mai multe mese  mici pe tot parcursul zilei. Cantităţile mari de alimente pun mai multă presiune asupra sistemului digestiv, astfel încât este mai probabil să se producă exces de acizi din stomac. În plus, bila este de obicei eliminată pe stomacul gol, aşa că împrăştierea meselor câinelui tău pe tot parcursul zilei va păstra mâncarea în stomac pentru mai mult timp.

Hrăneşte-ţi câinele cu alimente mai moi
Crochetele tari sunt greu de digerat de câine, ceea ce înseamnă că trebuie produs şi mai mult acid din stomac pentru a descompune mâncarea. Cu cât mâncarea este mai moale, cu atât este mai uşor pentru funcţia digestivă. Din acest motiv, alimentele umede sau proaspete sunt opţiuni bune pentru câinii cu reflux acid. Aceste alimente sunt mai uşor de digerat şi tind să fie mai gustoase, ceea ce este un plus pentru câinii cu apetit în scădere.

Oferă suplimente probiotice şi prebiotice
Multe probleme digestive canine duc înapoi la un microbiom intestinal dezechilibrat. Suplimentele probiotice şi prebiotice pot ajuta la corectarea acestui dezechilibru, la stimularea sistemului imunitar, la promovarea unei bune digestii şi la sprijinirea sănătăţii generale a câinelui tău. Unii specialişti americani recomandă ghimbir în dieta obişnuită. S-a constatat că acest supliment vegetal este excelent pentru a trata greaţa şi durerile de stomac la câine. Compuşii de gingerol şi shogaol din această plantă ajută la stimularea producţiei de salivă şi bilă a câinelui tău, ceea ce îi ajută să-şi digere hrana mai rapid şi mai uşor. De asemenea, ajută la reducerea balonării şi scade nevoia câinelui de a eructa.

Deşi refluxul gastric este frecvent la câini, este relativ uşor de tratat şi chiar de  prevenit cu o dietă şi un stil de viaţă adecvat. Cel mai important lucru pe care îl poţi face pentru câinele tău este să-l hrăneşti cu o dietă sănătoasă şi echilibrată.


Articole înrudite