Docilă, afectuoasă, inteligentă şi delicată, pisica Ragdoll este un companion minunat şi încântător, fiind foarte frumoasă, sociabilă şi ataşată de stăpân.
Originile acesteia nu au putut fi stabilite cu certitudine. Se cunoaşte faptul că a fost creată în jurul anilor 1960 de către o crescătoare de origine americană, Ann Baker, şi la baza acestei rase a stat pisica Josephine cu părul lung şi alb şi cu semnele caracteristice siamezei. În 1967, rasa Ragdoll a fost recunoscută în Statele Unite, iar în 1993 a fost acceptată şi înregistrată de către CFA.
Aceste pisici de talie mare, neobişnuite ca înfăţişare, au fost create pentru a deveni pisicile cele mai râvnite ca şi companion. Extrem de prietenoase, ele posedă foarte puţine dintre caracteristicile temperamentale ale pisicilor, fiind apreciate pentru tendinţa de a fi extrem de maleabile şi tolerante, caracteristici care le-au adus şi numele de Ragdoll (rag doll însemnând păpuşă din cârpe). Le place să se joace, dar nu sunt excesiv de active. Ragdol-ii nu-şi doresc nimic altceva decât să se cuibărească în braţele stăpânului lor şi adoră să-şi petreacă timpul alături de prietenii lor umani. Necesită puţină mişcare şi tolerează copiii şi alte animale de casă. De asemenea, pot fi educaţi cu uşurinţă.
Pisica din această rasă este puternică şi musculoasă, cu blana de lungime medie, mătăsoasă şi bogată. Ea necesită o îngrijire minimă însemnând o periere de circa două ori pe săptămână cu un pieptene metalic. Are ochi mari şi expresivi, de formă ovală şi de culoare albastră. Corpul este alungit, lat şi compact iar capul mare este mai mult lat decât alungit. Urechile prezintă baza de implantare largă, cu pavilionul moderat de lat şi cu vârfurile rotunjite. În jurul gâtului, părul este un pic mai lung formând un guler. Picioarele, nici prea lungi, nici prea scurte, se termină cu labe mari, rotunde şi ornate cu smocuri de păr. Coada este lungă şi stufoasă.
Ragdoll-ul poate fi întâlnit în patru varietăţi de culori, seal (foca), ciocolatiu, gri-albăstrui şi liliachiu, şi trei modele acceptate, colourpoint, mitted şi bicolor. Tipul colourpoint prezintă botul, urechile, coada şi extremităţile picioarelor de culoare mai închisă, asemănător birmanezei. Tipul mitted prezintă pete închise pe faţă, urechi şi coadă, iar extremităţile picioarelor sunt albe. Tipul bicolor are mai mult alb decât tipul mitted, adică toate cele patru lăbuţe, faţa internă a toracelui şi a abdomenului şi un semn în forma literei V întors la nivelul feţei. Pisicile bicolore pot prezenta o pată sau două de culoare albă pe spate. Coloritul se stabilizează în jurul vârstei de 2 ani.
Femelele sunt, în general, mai mici ca şi talie şi mai zvelte. Masculii cântăresc în jur de 6,8-9 kg, în timp ce femelele pot atinge o greutate corporală între 4,5-6,5 kg, potrivit site-ului animalutul.ro.
Ragdoll-ii sunt renumiţi ca fiind pisici gurmande. Deci, în consecinţă, trebuie să fim atenţi la cât le dăm să mănânce.
Este, în general, o rasă rezistentă, rareori necesitând îngrijiri medicale. Unele din maladiile care afectează Ragdoll-ul sunt displazia de şold şi cardiomiopatia hipertrofică a felinelor. Masculii nu sunt feriţi de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avută o atenţie sporită asupra alimentaţiei, potrivit site-ului toateanimalele.ro.
Speranţa de viaţă a Ragdoll-ului este între 9-15 ani.