Cu aspectul de panteră neagră în miniatură, dar complet domesticită, şi datorită personalităţii blânde şi plăcute, pisica Bombay este foarte îndrăgită de crescători.
O rasă relativ rară, numită Bombay, după numele oraşului indian (în prezent, Mumbai), a fost creată de Nikki Horner (o crescătoare din Louisville, Kentucky, Statele Unite), prin împerecherea unei birmaneze maro închis (negru) cu un exemplar al rasei American Shorthair. Scopul ei a fost obţinerea unei pisici elegante, de un negru lucios, cu un corp musculos şi un temperament prietenos. Încercările ei nu au dat rezultate în anii 1950, dar la sfârşitul deceniului, utilizând exemplare din linii diferite, a început să obţină ceea ce-şi dorea: o pisică atletică, având blana scurtă, neagră şi ochii strălucitori.
Drumul spre recunoaşterea rasei şi acceptarea ei în competiţii la clasa Campion a fost lung. Deşi câţiva crescători ai rasei Birmaneze s-au opus planului realizat de Horner, rasa Bombay a fost acceptată în 1970 de Cat Fanciers' Association şi înregistrată oficial, în 1976, cu statutul de participantă în cadrul expoziţiilor feline, potrivit site-ului cfa.org. Chiar dacă sunt pisici foarte frumoase, în 1996 numărul celor înregistrate era foarte mic, mai puţin de 100 de exemplare. Deşi, puţin răspândită în Europa, există totuşi, câteva centre de creştere a rasei în Elveţia.
Pisica Bombay este renumită pentru blana asemănătoare satinului, cu coloritul negru uniform al rasei americane cu părul scurt, şi pentru ochii arămii pătrunzători. Este de talie medie, osoasă şi cu o musculatură foarte bine dezvoltată. Pieptul este amplu şi rotunjit. Spatele urmează o linie dreaptă, de la umeri la coadă. Picioarele din faţă, dar şi cele din spate sunt musculoase, asemănând-o şi mai mult cu o panteră în miniatură. Labele sunt micuţe şi rotunde. Masculii adulţi de obicei ajung la o greutate între 3,50 kg şi 5 kg iar femelele între 2,70 kg şi 4 kg, potrivit site-ului animalutze.com.
Există două tipare conformaţionale ale capului, cel tradiţional cu un bot mai lung şi mai îngust în comparaţie cu cea contemporană, ce are un contur rotund. Urechile sunt mari, cu vârfuri rontunjite. Ochii bine distanţaţi şi rotunzi au culori ce încep cu auriu şi se termina cu arămiu. Botul este lat şi uşor rotunjit iar nasul moderat şi vizibil. Coada este dreaptă şi de lungime medie.
Pisicile Bombay sunt perfect adaptate la viaţa de apartament, solicită atenţie constantă, sunt sociabile şi extrem de afectuoase, având tendinţa de a îndrăgi întreaga familie mai degrabă decât de a-şi crea o legătură puternică numai cu o singură persoană. Multe adoră să fie ţinute în braţe. Este capabilă să convieţuiască împreună cu alte animale de companie, deşi aceasta va dori să fie lider. Iubitorii de pisici spun că aceste pisici sunt, în mod special, tolerante cu copiii, potrivit site-ului animalutul.ro.
Au moştenit trăsături de la ambele rase care au condus la formarea lor. Ca şi burmezele, pisicile Bombay sunt jucăuşe şi inteligente, mari iubitoare de căldură. De la cele americane au moştenit echilibrul temperamental şi sunt mai puţin vorbăreţe decât burmezele gălăgioase. Se spune despre această rasă că poate învăţa să facă diferite trucuri, poate fi învăţată să meargă în lesă. Pisica Bombay nu este fericită dacă este lăsată singură pentru perioade lungi de timp.
Blana scurtă, netedă, lasă foarte puţin păr şi nu necesită practic întreţinere, ele fiind capabile să şi-o cureţe singure. Dar nu vor refuza un periaj uşor, în acelaşi timp putându-le răsfăţa şi cu un masaj. Un alt aspect care nu trebuie uitat este scurtarea unghiilor, de obicei la două săptămâni şi curăţarea urechilor doar când este cazul. Pisica Bombay are nevoie să îi fie periată dantura pentru a avea o respiraţie curată şi o dantură sănătoasă, potrivit site-ului cattime.com. Cel mai bine este să începem aceste ritualuri de îngrijire, încă de când este mică, pentru a evita problemele ulterioare.
Deşi pisicile Bombay au un bun apetit, nefiind mofturoase la mâncare, nu sunt predispuse la obezitate. Pentru a clădi masa musculară a pisoilor, cei mai mulţi crescători folosesc crochete de cea mai bună calitate, împreună cu o cantitate moderată de hrană umedă. Este contraindicat ca toată hrana să rămână la dispoziţia sa.
Aceste animale de companie sunt, în general, sănătoase. Totuşi, datorită înrudirii lor strânse cu burmeza, pot avea aceleaşi sensibilităţi de ordin medical, acestea incluzând lăcrimarea excesivă, maxile asimetrice, afecţiuni ale sinusurilor şi probleme respiratorii. Se pare că, pisicile Bombay tradiţionale au mai puţine asemenea probleme, deoarece feţele lor nu sunt atât de turtite. Masculii nu sunt feriţi de sindromul urologic felin (formarea de pietricele la nivel renal sau vezical), motiv pentru care trebuie avută o atenţie sporită asupra alimentaţiei şi apariţiei eventualelor dificultăţi de urinare.
Speranţa medie de viaţă a pisicii Bombay este de peste 15 ani.