22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pinguinii, ameninţaţi de gripa aviară
Pinguinii, ameninţaţi de gripa aviară

Principalul virus al gripei aviare a fost detectat pentru prima dată în largul coastelor Antarcticii, introducând astfel un nou risc pentru anumite specii locale precum pinguinii, au anunţat cercetătorii britanici, informează AFP.
Pentru moment, prezenţa virusului HPA1 a fost confirmată doar la skua antarctică, o familie de păsări de mare, potrivit unui comunicat publicat recent de British Antarctic Survey (BAS), organizaţia din care fac parte cercetătorii britanici care lucrează în această regiune.
Anunţul intervine în contextul în care omenirea a fost lovită de cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istorie, alimentată de un virus despre care mulţi cercetători afirmă că va ajunge în cele din urmă şi pe continentul antarctic.
Antarctica este un zonă centrală de reproducere pentru numeroase specii de păsări, ceea ce ar putea face ca prezenţa virusului să devină deosebit de problematică.
Cercetătorii britanici au prelevat eşantioane din cadavrele unor păsări skua antarctice descoperite decedate pe insula Georgia de Sud. Acea regiune nu face parte propriu-zis din continentul antarctic, fiind o insulă mare situată în largul mării, la est de extremitatea australă a Americii de Sud.
Virusul HPA1 a fost detectat în acele eşantioane, iar oamenii de ştiinţă au presupus că el a fost adus de unele păsări din America de Sud.
Or, regiunea, care până acum a fost în mare parte ferită de gripa aviară, a fost grav afectată de ultima epidemie, în urmă cu doi ani, când zeci de milioane de păsări de curte au fost condamnate la sacrificare.
Prezenţa virusului în Antarctica este "o veste dramatică", a declarat Michelle Wille, specialistă în gripa aviară la Universitatea Melbourne, pe reţeaua de socializare X. "Situaţia riscă să evolueze foarte repede", a avertizat ea.
Oamenii de ştiinţă se tem că virusul se va răspândi în cele din urmă pe continentul sudic şi va ameninţa păsări precum pinguinii, care nu trăiesc în altă parte şi care, prin urmare, nu au putut niciodată să îşi dezvolte o imunitate faţă de acest agent patogen, notează Agerpres.


Articole înrudite