25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Peruşul este una dintre cele mai iubite şi răspândite păsări exotice
Peruşul este una dintre cele mai iubite şi răspândite păsări exotice

Peruşii sunt păsări extrem de vioaie şi active, având nevoie de o colivie spaţioasă. Peruşii nu sunt foarte pretenţioşi, având o alimentaţie aproape exclusiv vegetariană. În libertate, hrana lor este reprezentată de seminţe şi lăstarii diferitelor plante, dar şi de alimente de origine animală, respectiv nevertebrate (insecte, melci etc.).
Ca păsări de companie, de colivie (în captivitate), regimul perusilor trebuie să se axeze într-o proporţie crescută tot pe alimentele vegetale. Seminţele sunt reprezentate de mei şi ovăz, iar ca masă verde sunt recomandate foile de salată, mugurii, iarba verde sau fânul. Peruşilor, de asemenea, le plac legumele şi fructele rase (morcov, broccoli, spanac, salată verde, pătrunjel, mere, kiwi, piersici, nectarine, pere, căpşuni, mango, grapefruit, portocale), amestecate cu tărâţe de grâu şi drojdie de bere.
Fructele şi legumele trebuie să fie proaspete, bine spălate, de cele mai multe ori date pe razătoare şi administrate la temperatura camerei. Oul fiert tare, fărâmiţat mărunt, poate fi, de asemenea, administrat în hrana peruşilor, în special în perioada de împerechere şi în alimentaţia puilor, fiind o importanţă sursă de proteine. La fel, coaja de ou este indicată pentru că reprezintă o sursă de calciu pentru pasăre.
Se vor evita următoarele alimente: ciocolata, cacaoa, varza, mazărea şi fasolea, laptele şi lactatele în general, cartoful crud, fructele de avocado, mâncarea alterată sau doar acrită şi, în principal, toate alimentele care nu au fost menţionate anterior, fără consultarea în prealabil a unui medic veterinar.
Nu există nici o restricţie în ceea ce priveşte „vânarea" insectelor, acestea fiind chiar binevenite în alimentaţia peruşilor. Sexul lor poate fi stabilit în funcţie de culoarea nărilor (ceromei): albastre la mascului, crem, mov sau alb la femele, cu precizie mai mare după vârsta de 6-7 luni.
Durata de viaţă a peruşului este de 10-20 de ani. În captivitate, media de viaţă a perusului este de 10 -15 ani.
Peruşul este papagalul care poate fi educat, cu rezultate surprinzătoare, dacă acest lucru se face de la o vârstă fragedă, avem răbdare şi suntem consecvenţi. Dacă în preajma sa mai sunt şi alte păsări, rezultatele nu sunt aceleaşi. Masculii sunt cei mai receptivi, aceştia ajungând să articuleze foarte multe cuvinte.


Articole înrudite