26 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Odată cu încălzirea globală, animalele îşi pierd interesul pentru lume
Odată cu încălzirea globală, animalele îşi pierd interesul pentru lume

Amprenta noastră asupra mediului nu a fost, fără îndoială, niciodată mai mare. Iar cercetătorii se întreabă despre capacităţile de adaptare ale animalelor la aceste schimbări rapide pe plan mondial.
Transformările climatice nu afectează numai societatea umană, ci toate ecosistemele. De exemplu influenţează dimensiunii animalelor sau a unor organe. Unii sugerează că încălzirea ar putea avea un impact negativ asupra inteligenţei animale. În prezent cercetătorii de la Universitatea din Helsinki (Finlanda) arată că viaţa animalelor se schimbă. Că deja nu mai au comportament de explorare.
Oamenii de ştiinţă au studiat peste 100 de specii de insecte, amfibieni, peşti, păsări, crustacee şi mamifere. Ei s-au întrebat care trăsături ale caracterului lor - agresivitate, activitate, îndrăzneală, sociabilitate sau explorarea mediului lor - ar putea fi cele mai sensibile la schimbările de mediu induse de om. Apoi, care din aceşti parametri esenţiali se schimbă primii.

Un atu pentru adaptare?

„Animalele răspund puternic la toate formele de schimbare a mediului - cum ar fi schimbările concentraţiei de dioxid de carbon, nivelurile de nutrienţi, speciile concurente şi schimbările biotice cauzate de om, ca urbanizarea, însă perturbările climatice au cauzat cea mai mare schimbare în comportamentul animalului. Cu atât mai mult când vine vorba de explorarea mediului”, a declarat Petri Niemelä, cercetător la Universitatea din Helsinki, într-un comunicat.
Oamenii de ştiinţă notează că schimbările de comportament pot marca începutul unei încercări de adaptare la un nou mediu. Ca un „tampon cu care animalele evită efectele negative imediate ale acestei schimbări”. Pentru a compensa, de exemplu, succesul reproductiv slab sau mortalitatea crescută.


Articole înrudite