25 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Intervenţie mai puţin obişnuită la Grădina Zoologică din Galaţi. Leoaica Adela, în vârstă de 12 ani, a fost operată de o tumoră mamară cu localizare abdominală, care ajunsese cam la dimensiunile unei mingi de fotbal american. A fost nevoie de o echipă de şase medici, dintre care doi din Bucureşti, pentru a opera animalul. Tumora, cu un diametru de aproape 40 cm, ajunsese să împiedice animalul să meargă, astfel că apăruse pericolul suprainfectării, deoarece leoaica o târâia pe sol şi deja apăruse o rană.  Conducerea Grădinii Zoologice din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Galaţi a cerut ajutorul Facultăţii de Medicină Veterinară Bucureşti pentru a se extrage tumora.
Adela, leoaica operată, s-a născut în 2001, în captivitate, în Grădina Zoologică din Galaţi. Părinţii ei au fost aduşi în anul 1993 la Galaţi. Adela are 2 pui, un mascul şi o femelă, care se află tot la Galaţi, împreună cu alţi patru lei. „Acum doi ani s-a observat apariţia tumorii, dar abia anul trecut tumora a început să crească accelerat, atingând 40 de cm. Nu îmi dau seama dacă a fost ea foarte agitată acum, deoarece a fost dusă într-o cuşcă separată, dar ceilalţi lei din cuşti au fost mai agitaţi, de parcă presimţeau că se întâmplă ceva”, a precizat Mădălin Şerban, director ştiinţific al Grădinii Zoologice Galaţi.
Pe lângă medicii veterinari gălăţeni care au grijă de animalele din Galaţi, la intervenţie au fost prezenţi şi reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare gălăţene. „O vom tranchiliza şi apoi, cu atenţie sporită, va fi dusă în sala de operaţii din cadrul dispensarului Grădinii Zoologice. Deoarece este o situaţie mai neobişnuită, echipa operatorie este condusă de prof. dr. Alexandru Diaconescu, de la Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti”, a precizat dr. Dan Gâscă, medic veterinar. Dacă nu ar fi operată, leoaica ar mai fi putut trăi  maxim 6 luni. A fost extrem de dificil să se anestezieze animalul, care era foarte nervos si cântărea peste 200 de kg. Animalul a fost tranchilizat iniţial cu două doze, iar apoi dus în sala de operaţii cu ajutorul a şase muncitori care au cărat leoaica pe o targă. Operaţia a ţinut peste două ore. „Tumora era foarte vascularizată şi avea multe aderenţe. A fost o intervenţie dificilă. Urmează ca examenul anatomo-patologic, care va fi făcut atât la Bucureşti, cât şi în laboratorul Direcţiei Sanitar Veterinare Galaţi, să stabilească despre ce fel de tumoră este vorba. Între timp i se va face şi chimioterapie, preventiv”, a precizat  prof. dr. Alexandru Diaconescu, de la Facultatea de Medicină Veterinară Bucureşti. I se vor face şi radiografii, care vor putea da o idee despre malignitatea tumorii, deoarece dacă vorbim de o tumoră malignă mamară, primele metastaze apar la nivelul plămânilor.


Articole înrudite