22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Hamsterii sunt „cei mai mari beţivi” din lumea animalelor
Hamsterii sunt „cei mai mari beţivi” din lumea animalelor

Aceste fiinţe dolofane sunt capabile să ingere cantităţi incredibile de alcool care se pare că le place la nebunie.
Primele studii pe acest subiect datează din anii 1950. În ciuda dimensiunilor reduse, hamsterii sunt „cei mai mari beţivi din lumea animalelor”, explică publicaţia americană The Atlantic.
Dacă aceste rozătoare de dimensiuni modeste tolerează alcoolul mai bine decât oamenii sau elefanţii este parţial din cauza stilului lor de viaţă care le-a modelat metabolismul.
Fiind un animal care în natură hibernează, hamsterul acumulează seminţele şi fructele în vizuinile lor, care devin un adevărat depozit de alimente pe perioada rece. Pe măsură ce iarna avansează, depozitele fermentează şi se formează mult alcool etilic.
Ei ingerează în mod regulat 18 grame de etanol per kilogram de masă corporală pe parcursul unei zile. În ceea ce priveşte cantitatea de alcool, este ca şi cum ai bea un litru şi jumătate de ţuică „trasă de două ori”, adică la peste 80 de grade alcoolice.
Pe lângă faptul că sunt deosebit de rezistenţi la efectele sale, hamsterii „adoră” alcoolul, spune Gwen Lupfer, psiholog la UniversitateaAnchorage din Alaska, care a studiat subiectul. În laboratoarele experimentale, când rozătoarele trebuie să aleagă între apă sau alcool, îşi îndreaptă nasul spre lichior.
Şobolanii, de exemplu, îi obligă pe oamenii de ştiinţă să amestece alcoolul cu zahăr pentru a-i convinge să consume substanţa. Prezenţa caloriilor din alcool este cea care atrage aceste animale care sunt ameninţate de frigul iernii.
Studiul recent al lui Gwen Lupfer detaliază intoxicarea dirijată a hamsterilor pitici. Prin analiza vizuală a echilibrului rozătoarelor, cercetătoarea şi studenţii ei au descoperit că hamsterii se clatină mult mai des atunci când alcoolul este injectat direct în abdomen pentru eliberare imediată în organism, faţă de etanolul administrat pe cale orală.
Cercetările arată că ficatul de hamster este deosebit de eficient. Acest filtru de toxine precede eliberarea oricărei molecule în organism, iar în cazul hamsterilor, foarte puţin etanol este eliberat în sânge. Această proprietate naturală elimină efectele negative obişnuite ale alcoolului.
Deoarece hamsterii nu sunt singurele animale care hibernează şi se hrănesc cu alimente fermentate, probabil că există şi alte specii care sunt rezistente la alcool, au declarat savanţii americani care au adăugat: „dar nu sunt la fel de uşor de studiat în laborator”.


Articole înrudite