De câţiva ani, Societatea Norvegiană pentru Protecţia Animalelor (SPA) a cerut interzicerea creşterii rasei de câini numită Cavalier King Charles Spaniel. Potrivit activiştilor pentru drepturile animalelor, tocmai aspectul acestor câni care este extrem de drăgălaş, cu capul mic, turtit şi ochi bombaţi, făcând parte din rasele brahicefalice, le produce serioase probleme de sănătate, accentuate de consangvinizare.
Pe 11 octombrie 2023, cea mai înaltă instanţă juridică norvegiană a decis în favoarea SPA, hotărând că reproducerea este contrară legislaţiei naţionale privind bunăstarea animalelor.
Peste o sută de ani de reproducere bazată pe puritatea, aspectul şi consangvinizarea rasei au produs tulburări ereditare, un grad ridicat de consangvinizare şi durate de viaţă din ce în ce mai scurte. Consecinţele unei astfel de reproduceri au fost resimţite de câinii noştri de-a lungul a prea multe decenii. Preţul pe care au trebuit să-l plătească pentru vanitatea unor oameni este foarte ridicat şi va rămâne în istorie ca una dintre cele mai mari trădări faţa de cei numiţi cei mai „buni prieteni ai omului”.
„Aproape toţi câinii din rasa Cavalier prezintă anumite afecţiuni neurologice particulare care rezultă dintr-un craniu prea mic pentru creier, astfel încât există prea puţin spaţiu pentru buna funcţionare a sistemului nervos”, a concluzionat cea mai înaltă instanţă într-un rezumat al deciziei sale. Construcţia anatomică a rasei induce în mod cert dureri de cap, insuficienţă cardiacă şi probleme oculare.
„Verdictul confirmă, prin urmare, că reproducerea care a perpetuat tulburări şi boli ereditare de ani de zile nu este doar lipsită de etică, ci şi o încălcare efectivă a legii norvegiene”, a spus SPA.
Curtea Supremă, în schimb, a decis că mult discutata înmulţire a unei alte rase, buldogul englez, poate fi conformă cu legea atâta timp cât sunt respectate anumite protocoale.
În primă instanţă, în februarie 2022, judecătorii de la Oslo au interzis creşterea acestor două rase dar o instanţă de apel a făcut apoi o distincţie între ele, care a fost, prin urmare, confirmată ulterior.
La rândul lor, crescătorii au susţinut că practică creşterea selectivă cu animale trecute prin mai multe teste. Iar dacă reproducerea în Norvegia este interzisă, au mai subliniat aceştia, nu este nici cazul păstrării, vânzării sau chiar importului acestor câini iubiţi, pentru că ridică riscul unui aflux de „câini fără acte” de la „uzinele de căţeluşi” aflate în străinătate.
„Majoritatea oamenilor îşi doresc câini sănătoşi, funcţionali, cu un temperament bun şi o viaţă lungă. Prin urmare, lupta noastră continuă împotriva acestor sisteme de creştere învechite, neştiinţifice, care creează probleme de bunăstare a animalelor”, a declarat Ashild Roaldset, leader al SPA din Norvegia.