16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum să convertiţi vârsta câinilor în ani umani
Cum să convertiţi vârsta câinilor în ani umani

Când vine vorba de vârsta unui câine este valabilă transformarea unui an uman egal cu şapte „ani de câine”? Studii recente au arătat că acest lucru nu este exact ştiintific vorbind.
Cu toţii ne dorim ca patrupezii noştri să trăiască veşnic şi vrem să ştim cum se leagă vârsta câinelui nostru de anii umani. Deci, ce sunt anii câinilor şi cum calculaţi anii câinilor în termeni umani?
Iată tot ce trebuie să ştiţi pentru a transforma vârsta câinilor în ani umani (şi invers) - şi pentru a înţelege mecanismul din spatele acesteia.

Ce sunt anii câinilor? Un an „de om” este egal cu şapte ani canini?

Înmulţirea vârstei calendaristice a câinelui dumneavoastră cu şapte poate fi uşor de făcut, dar nu va converti cu exactitate perioadele reale temporal şi biologic.
Acest lucru se datorează faptului că specia canină se maturizează mai repede decât oamenii în primii ani. De fapt, primul an din viaţa unui câine este echivalent cu primii 12-15 ani de la om! Al doilea an din viaţa unui câine este egal cu aproximativ 9-10 ani umani, în timp ce fiecare an după aceea valorează aproximativ 4-5 ani umani.
Deci, un an „de câine” ar putea fi egal cu perioada aproximativă de 4 -15 ani umani, în funcţie de stadiul de viaţă în care se află câinele dumneavoastră, precum şi de rasa lor.
Rasele mai mici tind să aibă o durată de viaţă mai lungă decât rasele mai mari. Câinii din rasele mici sunt de obicei consideraţi vârstnici de la vârsta de 8 ani, în timp ce câinii de rasă mare pot fi consideraţi vârstnici la vârsta de 5 sau 6 ani.

De ce câinii de rasă mică trăiesc mai mult decât câinii de rasă mare?

Motivele pentru care câinii mici au o durată de viaţă mai lungă decât câinii de rasă mai mare nu sunt complet înţelese. De fapt, în restul regnului animal, opusul tinde să fie adevărat - animalele mai mari supravieţuiesc de obicei celor mai mici.
Dar medicii veterinari văd că rasele mai mari îmbătrânesc într-un ritm mai rapid şi diagnostică boli legate de vârstă mult mai devreme faţă de rasele mici.
Cercetările de la Universitatea din Gottingen din Germania arată că fiecare creştere de 4,4 kilograme reduce speranţa de viaţă cu aproximativ o lună. Cercetătorul principal al acestui studiu, Cornelia Kraus, speculează că, din cauză că rasele mai mari îmbătrânesc mai repede şi cresc mai repede, creşterea celulelor anormale (inclusive cele canceroase) este mai probabil să apară.
Alţi cercetători au teoretizat că, deoarece câinii din rasele mari îmbătrânesc mai repede, ei dezvoltă şi boli legate de vârstă mai devreme în viaţa lor. O altă teorie este că patrupedele mici ar putea avea tendinţa de a fi „răsfăţaţi” - purtaţi în poşete sau ţinuţi în casă, de exemplu - în timp ce câinii mari tind să ducă un stil de viaţă mai activ, mai auster. Acest stil de viaţă mai activ vine cu riscuri, care ar putea duce la o mortalitate mai timpurie.

De ce câinii îmbătrânesc atât de repede în comparaţie cu oamenii?

Proiectul pentru studiul „îmbătrânirea câinilor” (site-ul web dogagingproject.org) a lansat o iniţiativă continuă pe termen lung pentru a studia factorii biologici şi de mediu care maximizează sănătatea şi longevitatea câinilor.
Scopul este de a înţelege modul în care genele, stilul de viaţă şi mediul influenţează procesul de îmbătrânire al unui câine.
Amintiţi-vă că vizitele anuale la medicul veterinar vă pot ajuta la prevenirea, detectarea sau încetinirea bolilor legate de vârstă, ajutându-vă potenţial animalul să trăiască mai mult.
Puteţi găsi schema convertirii vârstei la câini, adică răspunsul la întrebarea „Câţi ani are câinele meu în ani umani?“, în Galeria de imagini de mai jos! ↓
Această diagramă vă oferă o idee de bază despre stadiul de viaţă în care se află câinele dumneavoastră. Vă rugăm să reţineţi că acestea nu sunt reguli exacte.
Pe coloana 1 este vârsta reală, calendaristică a câinelui, pe urmatoarele coloane, vârsta câinelui în ani „umani”, în funcţie de mărimea patrupedului - coloanele începând de la stânga spre dreapta reprezintă câinii mici (până la 9 kg), câinii medii (10-22 kg), câinii mari (23-45 kg) şi ultima coloana, din extrema deaptă, sunt câinii din rasele gigante (peste 45 kg).

Autor: Cornel Gingărașu


Articole înrudite