19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cum recunoşti semnele de sarcină la pisici
Cum recunoşti semnele de sarcină la pisici

Drăgălăşenia micilor pui de pisică ne încântă de fiecare dată când îi privim., dar şterea puilor poate fi fascinantă. Înainte de a putea întâmpina noile ghemotoace de blană în casa ta, trebuie să ştii cum îţi poţi da seama că pisica este gestantă şi ce trebuie să faci pentru a te asigura că sarcina ei decurge cât mai bine cu putinţă.

Sarcina la pisică

Pisicile au perioade maxime de fertilitate, când pot rămâne însărcinate – această perioadă este cunoscută ca ciclu sau călduri. Pisicile pot intra la ciclu la fiecare trei săptămâni, deci există multe ocazii ca pisica ta să rămână însărcinată, informează purina.ro. De obicei, sarcina pisicii durează între 63 şi 67 de zile, dar e greu de estimat exact cât timp va fi însărcinată o pisică. Perioada de gestaţie la pisici poate varia de la una scurtă, de 61 de zile, la una lungă, de 72 de zile. Adesea, pisica poate să nu prezinte niciun simptom fizic de sarcină, până mai are câteva săptămâni până la termen. Dacă crezi că pisica ta este însărcinată, du-o la medicul veterinar, pentru confirmare.

Cum îţi dai seama dacă o pisică este gestantă

Dacă vrei să ştii cum să îţi dai singur seama dacă o pisică este însărcinată, există câteva semne fizice pe care le-ai putea observa după ce au trecut două sau trei săptămâni.
- După aproximativ 15-18 zile de sarcină, poţi observa că mameloanele animalului sunt mai mari şi roşii – acest fenomen este cunoscut ca "pinking-up".
- Similar cu greţurile de dimineaţă ale oamenilor, pisica ta poate prezenta o stare de vomă. Dacă observi că greţurile devin mai frecvente sau dacă nu se simte bine, contactează medicul veterinar.
- Burta pisicii va începe să se umfle, dar evită să o atingi, deoarece există riscul de a răni mama sau puii ei nenăscuţi. Pot fi şi alte cauze ce duc la umflarea abdomenului, deci monitorizează pisica îndeaproape pentru semne de îmbolnăvire şi consultă veterinarul, dacă eşti îngrijorat.
- O viitoare mamă va acumula, gradual, 1-2 kg (în funcţie de numărul de pui pe care îi poartă) – acesta este un semn major că este gestantă.
- Pisicile tind să aibă un apetit mai mare în ultima perioadă a sarcinii, ceea ce contribuie la creşterea ei în greutate. Un apetit crescut poate fi şi semn de paraziţi interni sau boală, deci contactează medicul veterinar pentru o confirmare.
- Pisica se poate comporta matern, însemnând că va toarce mai mult şi va căuta mângâieri suplimentare şi atenţie din partea ta.
- Unii veterinari pot diagnostica sarcina folosind ultrasunete, uneori chiar din primele 15 zile de sarcină. De asemenea, veterinarul îţi poate da informaţii despre câţi pui aşteaptă pisica, până în ziua 40 a sarcinii ei. Reţine că, în sarcina pisicii, un pui mai mare poate ascunde în spatele lui alţi pui mai mici în uter, deci pot fi mai mulţi pui decât te aştepţi!
Deşi pisica poate fi mai mult decât capabilă să se descurce singură pe timpul travaliului, asigură-te că eşti pregătit, pe măsură ce se apropie termenul. Este bine să fii alături, cu cuvinte de încurajare şi să intervii dacă apar unele complicaţii.

Semne de travaliu iminent

Dacă pisica refuză mâncarea, este agitată şi caută un loc izolat să se aşeze, poate fi deoarece travaliul va începe foarte curând. Temperatura corpului pisicii va scădea în jur de 37.8°C cu 12-24 de ore înainte de a începe travaliul. Chiar înainte de naştere, mama poate deveni mai vocală, poate părea agitată şi va dori să se spele constant. Naşterea trebuie să înceapă cu contracţii abdominale puternice, urmate de o scurgere vaginală. Dacă scurgerea este densă şi neagră, sau de culoarea sângelui, contactează medicul veterinar. După această scurgere, puii trebuie să fie expulzaţi foarte rapid!
La majoritatea pisicilor, travaliul decurge bine şi nu trebuie să intervii. Există unele semne, cum ar fi scurgerea decolorată şi contracţiile mamei fără a expulza pui, care ar putea sugera complicaţii. Dacă observi oricare dintre aceste semne sau ai alte nelămuriri, contactează imediat medicul veterinar.


Articole înrudite