Dacă doriţi să ştiţi cât de bună este hrana pe care o oferiţi pisicuţei dumneavoastră, găsiţi un moment potrivit pentru a-i studia blana. Întotdeauna gradul de îngrijire al pisicii se va reflecta în aspectul său. O pisicuţă care are parte de nutriţia adecvată va avea o blană strălucitoare, o privire limpede şi suficienţă energie pentru a stăpâni teritoriul pe care îl domina. Pisicile sunt prin definiţie animale carnivore şi, pentru a fi într-o formă bună, ele au nevoie de proteine, grăsimi, carbohidraţi, vitamine, minerale şi, nu în ultimul rând, de apă. Dintre toate aceste substanţe cheie, cele mai importante sunt Vitamina A, taurină şi anumiţi acizi graşi. Dacă aceste elemente importante pentru o alimentaţie corespunzătoare sunt prezente în cantităţi bine proporţionate, atunci cu siguranţă veţi avea o pisicuţă sănătoasă şi fericită, care să poată da roata mesei din bucătărie chiar şi de o sută de ori pe zi...
Proteinele reprezintă cea mai importantă parte a dietei pisicilor. Proteinele nu sunt reprezentate de o singură substanţa, ci de mai multe, formate din mici subunităţi legate între ele şi numite aminoacizi. Formarea şi refacerea ţesuturilor sunt procese ce consuma resurse importante. Pisicile nu pot transforma grăsimile şi carbohidraţii în energie, aşa că cea mai mare parte a hranei lor trebuie să conţină o mare cantitate de proteine. Dintre toţi aminoacizii care formează proteinele, taurină este cel mai important.
Numai substanţele de origine animală conţin acest aminoacid. Fără taurină, pisicile vor suferi o atrofiere a retinei care poate duce la orbire. Şi, mai rău, fără acest aminoacid pisicile pot căpăta o boală gravă a muşchilor inimii, dereglări ale sistemului imunitar, ale funcţiilor ficatului sau ale coagulării sângelui. Aşa că, dacă sunteţi cumva vegetarian, să nu va treacă prin minte că şi pisica poate fi supusă unei asemenea diete! Cu toate că laptele, iaurtul şi brânza sunt alimente bogate în proteine, ele nu pot suplini cantitatea necesară de proteine decât dacă au în completare taurină. În plus, laptele de vacă le provoacă pisicilor diaree, lucru foarte neplăcut pentru toată lumea.
Grăsimile îndeplinesc şi ele câteva funcţii importante în organismul pisicii. În primul rând, sunt o sursă eficientă de energie. În al doilea rând, sunt necesare pentru absorbţia unor vitamine precum A, D, E şi K şi au un rol important în formarea unor hormoni. O pisică a cărei dieta este săracă în grăsimi va avea o blană uscată, fără strălucire, precum şi descuamări ale pielii. Carbohidraţii sunt extraşi din surse vegetale precum seminţe, grăunţe, legume şi ierburi. Deşi nu sunt digerate, aceste fibre joacă un rol important în funcţionarea normală a sistemului intestinal.
Vitaminele sunt folositoare producerii de energie, precum şi la vindecarea rănilor, repararea ţesuturilor, menţinerea sănătăţii pielii, a blănii şi a oaselor. Cu toate că majoritatea animalelor şi a oamenilor îşi sintetizează cantitatea necesară de vitamine, printre care şi vitamina A şi niacina, acest lucru nu se întâmplă şi în cazul pisicilor.
Ele au nevoie ca aceste vitamine să se regăsească în hrană de zi cu zi. Cum spuneam şi mai înainte, aceste tipuri de vitamine se regăsesc doar în ţesuturile de origine animală, un exemplu în plus ca pisicile sunt carnivore prin excelenţă. Deoarece pisicile au nevoie de cantităţi diferite de vitamine în compoziţia hranei lor, ele nu trebuie sub nici o formă să consume mâncare pentru câini sau legume.
Nu uitaţi să oferiţi în permanenţă pisicii dumneavoastră apă proaspătă. Majoritatea animalelor nu pot trăi fără apă decât o scurtă perioadă de timp, de obicei câteva zile. Studiile au arătat că lipsa apei ucide 95% dintre puii nou-născuţi şi 75% dintre pisicile adulte. Apa este principalul solvent al reacţiilor chimice, menţine formă perfectă a celulelor şi asigură bună desfăşurare a proceselor vitale. Pisicile care consumă hrana uscată vor avea nevoie de mai multă apă decât cele care consumă hrana umedă.
Dieta pisicilor se modifica o dată cu înaintarea în vârstă
Un aspect foarte important al nutriţiei pisicilor este acela că ele au nevoie de hrană diferită de la un stadiu al vieţii la altul. Când sunt pui, atenţia se concentrează asupra creşterii şi a dezvoltării; de aici apare şi necesitatea pentru cât mai multe proteine şi calorii. Pisoii cu vârsta de până la trei luni vor primi hrană de patru ori pe zi. De la vârsta de 8-9 săptămâni, puii pot fi trecuţi gradual către o dietă destinată adulţilor. Când ajung la vârsta maturităţii, vor fi hrănite dimineaţa şi seara, deşi în general pisicile ar fi mult mai fericite dacă ar primi meniuri mai mici, dar mai dese. Ele îşi vor regla singure cantitatea de hrană necesară, astfel încât nu va fi nevoie să micşoraţi porţia de mâncare, decât dacă observaţi că delicată pisicuţa începe să devină gurmanda şi pune prea multe kilograme în plus. Pisicile ajunse la vârsta a treia nu au voie să mai consume multe calorii, vor fi hrănite de două ori pe zi şi li se va asigura apă în permanenţă. Acesta este cazul pisicilor "veteran", al pisicilor cu vârsta de peste 7-8 ani. În aceste cazuri încep să apară schimbări ale metabolismului şi, în acelaşi timp, pisicile sunt predispuse diabetului, hipertiroidismului, blocajului renal şi bolilor care afectează dentiţia. Dacă nu au probleme de sănătate, ar fi indicat să le oferiţi hrana la discreţie, pentru că ele să consume atât cât simt nevoia.
Câteva recomandări
Oferiţi pisicii hrana la temperatura camerei, deoarece mirosul îmbietor o va determina pe pisicuţa să mănânce mai cu poftă.
Evitaţi să îi oferiţi peşte crud sau ficat crud în cantităţi mari, deoarece îi poate dăuna.
Îndepărtaţi mâncarea care nu a fost consumată şi inlocuiti-o cu alta proaspătă.
Dacă aveţi mai multe pisici său şi alte animale în casă, ţineţi cont de faptul că pisicilor le place să mănânce singure, fără a fi deranjate.
Pisicile pot consuma lapte, dar este necesar să ştiţi că trebuie diluat în prealabil.
Laptele special pentru pisici, care poate fi găsit în pet-shopuri, nu reprezintă o dietă completă.
Indiferent de tipul de hrană, pisica trebuie să aibă apă în permanenţă.
Oferiti-i mai multe mâncăruri, astfel încât să înveţe să accepte mai multe varietăţi.
Este preferabil să nu folosiţi boluri din plastic pentru hrană pisicii. Acestea reţin mirosurile de mâncare şi este posibil ca pisicii să nu îi placă şi să refuze să mănânce. Cel mai bine este să folosiţi boluri din ceramică sau inox.
Bolurile nu vor fi spălate cu detergent de vase obişnuit, deoarece pisica va simţi mirosul (chiar dacă vasul a fost bine spălat) şi va refuza mâncarea.
Locul în care este amplasat bolul de mâncare trebuie să fie cât mai departe de locul în care se afla litiera. În sălbăticie, pisicile îşi iau masa cât mai departe de locul în care îşi satisfac necesităţile.
Pentru o bună digestie, asiguraţi pisicii dumneavoastră un spaţiu verde unde aţi plantat iarba matei.
Nu întotdeauna alimentele pe care noi le folosim pentru a ne prepara hrana sunt bune şi pentru pisici. Dacă aţi hotărât să-i preparaţi pisicii mâncare de casă, reţineţi că există anumite legume care, chiar dacă nouă ni se par excelente, pentru pisici sunt dăunătoare.
Aşadar, pentru a avea o pisică sănătoasă, evitaţi să-i oferiţi alimente precum cele de mai jos: roşii, usturoi şi ceapă, cartofi cruzi, struguri, ciocolată, carne crudă de porc sau şuncă, peşte crud, ouă crude. Fiecare dintre acestea au efecte adverse specifice asupra pisicilor.