Cercetătorii ungari dezbat dacă nu cumva porcii sunt mai bune animale de companie decât câinii. Porcii de rasă pitică, crescuţi ca animale de companie, sunt capabili să rezolve anumite probleme mai grele în mod independent, spre deosebire de câini care caută să obţină ajutorul stăpânilor, conform unei echipe de cercetători de la Universitatea ELTE din Budapesta, transmite DPA, citat de Agerpres.
Cercetătorii din cadrul Departamentului pentru cercetări comportamentale comparative au dorit să afle cum se descurcă porcii în situaţii în care trebuie să rezolve o anumită problemă.
Din ce în ce mai mulţi iubitori de animale din Ungaria optează pentru a avea porci pitici pe post de animale de companie.
Porcii pitici iniţiază interacţiuni cu oamenii la fel de frecvent cum o fac şi câinii, conform concluziilor noului studiu publicat în jurnalul Animal Cognition.
Despre câini se ştie că au tendinţa să-şi observe stăpânii în astfel de situaţii şi să iniţieze interacţiuni comunicaţionale, chiar de la vârste fragede.
Pentru a descoperi cum se comportă atunci când trebuie să rezolve o problemă, cercetătorii i-au pus pe porci şi pe câini în faţa unor provocări cu grad din ce în ce mai ridicat de dificultate, cum ar deschiderea unor cutii în care se afla mâncare. În primă instanţă, cutia era relativ uşor de deschis, în timp ce în ultimele stadii ale experimentului era închisă bine.
În cazul câinilor, aceştia îşi îndreptau atenţia spre stăpân pentru a primi asistenţă în deschiderea cutiilor, pe când porcii perseverau în încercarea de a deschide cutiile singuri.
Porcii "erau mai perseverenţi în încercarea de a rezolva sarcina ce le-a fost dată, lucru care poate să le reflecte predispoziţia de a rezolva singuri problemele", susţine Linda Gerencser, unul dintre cercetători.
Cercetătorii ungari studiază modul în care se comportă porcii pitici încă din 2017. Ei îşi bazează abordarea comparativă pe faptul că, în Ungaria, din ce în ce mai mulţi porci pitici ajung să îndeplinească rolul de animal de companie, rol rezervat de obicei câinilor.