Ideea că părul de animale este periculos se datorează unui parazit care trăieşte în blana animalelor şi care poate să afecteze organele interne ale corpului uman. Dacă animalul de companie este vaccinat şi deparazitat de către un medic veterinar, atunci părul de animale nu mai este periculos. Deci, părul de animale nu este atât de periculos pentru sănătatea oamenilor aşa cum se crede.
Dacă părul animalelor de companie este înghiţit, aceasta nu va afecta organele interioare deoarece conţine keratină, substanţă care nu poate fi digerată de stomac. Ca urmare, firele de păr vor fi eliminate din organism în scaun. Cu toate acestea, există o afecţiune care poate afecta atât adulţii, cât şi copiii.
Alergia este cea mai comună afecţiune provocată de părul animalelor de companie. Însă alergia nu este declanşată de firele de păr, ci de o anumită proteină care poate fi găsită în urina, saliva sau scaunul animalelor sau chiar în şamponul folosit pentru îngrijirea lor.
În cazul pisicilor, această proteină se numeşte FEL D1, iar la câini este de două tipuri, CAN F1 şi CAN F2. Simptomele alergiei includ congestie nazală, tuse, strănut şi iritaţii ale pielii. Din păcate, aceste tipuri de alergeni pot să rămână în interiorul locuinţei pentru mult timp, mai ales dacă nu aeriseşti sau nu foloseşti un purificator de aer. În plus, dacă părinţii sunt alergici la părul de animale, copiii pot moşteni această alergie.