16 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Broasca ţestoasă: De ce pericole trebuie să o fereşti
Broasca ţestoasă: De ce pericole trebuie să o fereşti

În primul rând este bine de ştiut că există mai multe tipuri de broaşte ţestoase şi fiecare are nevoie de o anumită îngrijire.

Lipsa unei ape corespunzătoare

Ţestoasa cu tâmple roşii şi broasca Terrapene au nevoie de multa apă pentru a trai mai mult. Mulţi dintre cei care deţin astfel de ţestoase nu ştiu cum să întreţină apa în acvariu şi o îngrijire necorespunzătoare poate duce la infecţii de piele şi putrezirea carapacei. Pentru a preveni o astfel de situaţie, trebuie să instalezi un sistem de filtrare în acvariul ei. Apa ţestoasei trebuie schimbată cel puţin o dată pe săptămână, în proporţie de o treime până la jumatate din volumul total.

Lipsa unei surse de lumină

Calciul e cel mai important compus mineral pentru reptile, asa că dacă ţestoasa ta nu are parte de destulă lumină şi vitamina D, ea nu poate absorbi calciul în proporţii optime. Trebuie să cumperi un bec special pentru reptile de la pet shop şi să te asiguri că animalul tău de companie are parte atât de raze UVA, cât şi UVB.

Becurile din acvariu trebuie schimbate la cel mult 6-9 luni. De reţinut: razele UV nu pot trece prin sticlă sau plastic, aşa că becul trebuie să fie în contact direct cu mediul ţestoasei. Consultă un medic veterinar pentru a determina care e cel mai bun bec pentru ţestoasa ta.

Lipsa unui spațiu uscat

Orice ţestoasă are nevoie de un spaţiu uscat pe care să se poată odihni atunci când iese din apă. Spaţiul poate fi orice: o piatră, o bucată de lemn sau o platformă specială pentru ţestoase. Orice obiect ai alege, trebuie să fie destul de mare şi uşor de urcat.

“Dacă ţestoasele nu pot ieşi din apă, atunci nu-şi pot schimba carapacea. Trebuie sa isi usuce carapacea sub o lumina corespunzatoare”, usţine Saul Bauer, îngrijitor la gradina zoologică Columbus citat de digi-animalworld.tv.

Temperaturi necorespunzătoare

Chiar dacă acvariul este dotat cu un bec (sau mai multe), reptilele au nevoie de temperaturi optime pentru a preveni probleme grave de sănătate şi pentru a nu intra în hibernare. Temperatura din apropierea ţestoasei nu trebuie să se schimbe niciodata brusc. Consultă un veterinar pentru a afla care este temperatura optimă pentru tipul tău de ţestoasă şi asigură-te că are o sursă constantă de caldură.

O dietă necorespunzătoare

Dieta ţestoasei tale trebuie să fie variată, altfel aceasta va avea probleme grave de sănătate. Fiecare ţestoasă are o altă dietă în natură, aşa că trebuie să te interesezi ce ar mânca animalul tău de companie dacă nu ar locui cu tine. Mâncarea specială pentru ţestoase e un început bun, însă trebuie să îi oferi şi produse naturale.

O ţestoasă omnivoră, aşa cum este ţestoasa cu tâmple roşii, ar putea mânca ardei gras, salată şi creveţi deshidrataţi. O ţestoasă ierbivoră are cu totul alte nevoi alimentare. Consultă un specialist şi află care este dieta ideală pentru ţestoasa ta.

Prea multă mâncare

Ai grijă să nu o hrăneşti prea mult! O ţestoasă poate avea probleme grave de sănătate dacă mănâncă prea mult şi primele semne sunt picioarele umflate. Dă-i de mâncare doar cât poate mânca în două minute sau mai puţin, sfătuiesc specialiştii.

Ţestoasele sunt reptile, iar dacă se îmbolnăvesc, nu vor reacţiona niciodată ca o pisică sau un căţel. Trebuie sa fii foarte atent la starea ţestoasei tale şi dacă observi că nu vrea să mănânce, că i se umflă sau lacrimează ochii şi că începe să respire pe gură, trebuie să consulţi imediat un medic veterinar.


Articole înrudite