Polimiopatia hipopotasiemică (hipokaliemică) poate fi cauzată de o serie de afecţiuni, inclusiv o dietă dezechilibrată sau o maladie cronică a rinichilor.
Hipopotasiemia este termenul medical folosit pentru a descrie nivelurile scăzute de potasiu din sânge, iar polimiopatia se referă la orice boală care afectează mai mulţi muşchi în acelaşi timp. Împreună, formează polimiopatia hipopotasiemică, care este slăbirea muşchilor cauzată de nivelurile scăzute de potasiu din sânge. Este posibil să observaţi că pisica dvs. evită toate formele de mişcare sau, dacă se ridică pentru a merge, poate fi înţepenită sau lentă în mişcările sale.
Simptomele polimiopatiei prin lipsa potasiului la pisici
Cel mai evident simptom al polimiopatiei hipopotasiemice feline este slăbiciunea musculară, care poate afecta întregul corp al pisicii tale sau poate fi limitată la anumite zone. Slăbiciunea afecteaza aceste animale în mod periodic. Alte simptome observabile includ:
- Refuzul de a se deplasa;
- Mersul rigid, extreme de încet;
- Ventroflexia gâtului;
- Reflexe întârziate.
Această stare de boală este cauzată de un nivel scăzut de potasiu în sânge. Pentru a înţelege ce cauzează polimiopatia , trebuie să descoperim ce cauzează nivelul anormal de potasiu. Etiologia include:
- Insuficienţa renala cronică;
- Diareea sau vărsăturile;
- Moştenirea genetică (la pisicile birmane);
- Dieta dezechilibrata;
- Urinarea excesivă.
Explicaţi medicului veterinar fiecare dintre simptomele pe care le-aţi observat şi încercaţi să vă amintiţi când le-aţi observat pentru prima dată. De asemenea, ar trebui să oferiţi medicului veterinar informaţii despre dieta pisicii şi istoricul medical.
Una dintre cele mai frecvente cauze ale polimiopatiei hipopotasiemice este o dietă dezechilibrată. Odată ce medicul veterinar a identificat nivelurile scăzute de potasiu, probabil că vă va cere să schimbaţi modul de hrănire al blănoasei.
Tratamentul va depinde de cauza primară dar mai întâi se va concentra pe echilibrarea nivelurilor de potasiu ale pisicii tale. În cele mai multe cazuri, pisicii i se vor administra fluide pe cale parenterala. Cu toate acestea, tratamentul nu se termină odată ce pisica ta părăseşte cabinetul . Pisicile care au fost diagnosticate cu polimiopatie hipokaliemică rămân adesea pe suplimente de potasiu pentru tot restul vieţii.
Boala cronică de rinichi (insuficienţa renala cronică) nu poate fi vindecată, cu toate acestea, poate fi tratată paleativ, pentru a încetini progresia simptomelor. Acest lucru se face de obicei prin modificarea dietei şi diverse medicamente.
Dacă vi s-a spus să administraţi suplimente de potasiu pe termen nelimitat pisicii dvs., va trebui să programaţi mai multe întâlniri cu medicul veterinar. Acest lucru se face astfel încât medicul veterinar să poată testa şi retesta nivelul de potasiu al pisicii pentru a determina dacă trebuie să crească sau să scadă doza zilnică. Este posibil ca, dacă pisica este scoasă din cura recomandată, să prezinte din nou simptomele.
Cu cât pisica este tratată mai devreme, cu atât perspectivele sunt mai bune.