Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică un act normativ privind protecţia animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, care are ca scop înlocuirea sau reducerea folosirii animalelor în astfel de proceduri, anunţă Administraţia Prezidenţială, informează Mediafax.
"Prezenta lege instituie măsuri de protecţie a animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice sau în alte scopuri educative şi, în acest scop, prevede norme ce reglementează următoarele: (4) Eliminarea durerii, a suferinţei, a stresului sau a vătămărilor de durată prin utilizarea eficace a metodelor anestezice, analgezice ori a altor metode nu exclude utilizarea unui animal în proceduri din domeniul de aplicare a prezentei legi", se arată în legea promulgată de şeful statului.
Actul normativ mai prevede că "atunci când este posibil, se utilizează o metodă sau o strategie de testare satisfăcătoare din punct de vedere ştiinţific, care nu implică utilizarea animalelor vii".
Legea introduce măsuri de protecţie şi în cazul animalelor capturate în sălbăticie
"Art 8 (3) Capturarea animalelor în sălbăticie se face de către persoane competente, şi prin metode care nu provoacă animalelor durere, suferinţă, stres sau vătămări de durată care pot fi evitate. (5) În situaţia în care, după capturare sau în timpul acesteia, se constată că animalul este rănit ori într-o stare de sănătate precară, acesta este examinat de către un medic veterinar sau o altă persoană care îndeplineşte cerinţele prevăzute la art. 24 şi se iau măsuri de reducere la minimum a suferinţei animalului sau, în cazul în care există o justificare ştiinţifică, autoritatea competentă poate acorda derogări de la cerinţa de a lua măsuri pentru a reduce la minimum suferinţa animalului", potrivit sursei citate.
Dispoziţiile legii promulgate de Klaus Iohannis se aplică în cazul următoarelor animale: "animale neumane vertebrate vii, inclusiv forme larvare care se hrănesc autonom şi forme fetale de mamifere începând cu ultima treime a stadiului lor normal de dezvoltare; cefalopode vii".