23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Românii au continuat să manifesteze sâmbătă împotriva preşedintelui şi a Guvernului, în pofida ninsorii abundente, dar numărul lor a fost totuşi mai mic decât în zilele precedente, comentează presa internaţională.
"Zăpada înmoaie protestele antiguvernamentale din România", titrează agenţia Reuters, precizând că ninsoarea de sâmbătă i-a determinat pe mulţi români să renunţe la continuarea protestelor din timpul săptămânii. Cu toate acestea, câteva sute de români au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva măsurilor de austeritate.
Premierul Emil Boc se străduieşte să rămână la putere înaintea alegerilor parlamentare prevăzute la sfârşitul anului, dar protestele nu vor fi probabil suficiente pentru a determina alegeri anticipate sau pentru a schimba politicile conforme cu acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional, adaugă Reuters.
Agenţia Associated Press notează de asemenea că aproximativ 500 de români au îndurat ninsoarea din capitală sâmbătă, protestând pentru a noua zi consecutiv faţă de preşedintele Traian Băsescu şi Guvern.
"Românii continuă protestele antiguvernamentale", titrează la rândul său Voice of America, adăugând că protestatarii din Bucureşti au ieşit în stradă pentru a noua zi consecutiv, în pofida zăpezii.
Publicaţia electronică Digital Journal scrie că protestele din România aduc rezultate, dar oamenii vor mai mult. Românii au început să protesteze faţă de demisia lui Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, din cauza unui controversat proiect de reformare a sistemului sanitar. În urma manifestaţiilor, preşedintele a retras proiectul, iar Arafat a fost reintegrat în minister, dar "scânteia fusese aprinsă şi focul pe care l-a cauzat a continuat să ardă", adaugă publicaţia, precizând că protestatarii au continuat să iasă în stradă şi să ceară demisia Guvernului şi şefului statului.
A noua zi de proteste în capitală, încheiată fără incidente
Sute de bucureşteni au ieşit şi sâmbătă în Piaţa Universităţii, în ciuda ninsorii de afară, protestul lor din cea de-a noua zi a manifestaţiei împotriva clasei politice în general şi a puterii în special încheindu-se fără incidente. Ca şi zilele trecute, manifestaţia a început încă de după-amiază şi a numărat la apogeu maximum o mie de participanţi. A devenit deja o regulă ca protestul să aibă două zone de desfăşurare, una pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional şi alta la fântâna de la Facultatea de Arhitectură.
Lozincile scandate de participanţi nu au fost cu mult diferite faţă de cele folosite în ultimele zile de protest, la fel ca şi pancartele. Totuşi, mai mulţi protestatari decât de obicei au afişat sâmbătă pancarte cu mesaje monarhiste.
Dispozitivul de jandarmi care a avut de gestionat protestul spontan a acţionat ca în mai toate serile trecute. Grupele de jandarmi au fost postate în toate punctele de acces către zonele de manifestaţie, pentru controale corporale. Protestul s-a încheiat puţin după ora 23.30, când ultimii manifestanţi de la fântână au păsit Piaţa Universităţii. Cei din faţa Teatrului Naţional plecaseră deja cu mai mult de jumătate de oră înainte.
Protest cu numere de ordine
Manifestanţii din Piaţa Universităţii au primit număr de ordine, pentru a şti exact câţi oameni sunt sâmbătă la protest, a declarat Liviu Pop, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Liviu Pop a precizat că el a avut fluturaşi cu numere de la 1 la 750, din care a împărţit deja oamenilor din Piaţa Universităţii peste 700, iar un coleg de-ai lui are fluturaşi cu numere până la 1.500. "Dăm fluturaşi fiecărui om, pentru a şti câţi protestatari sunt în Piaţa Universităţii", a spus Liviu Pop.
Profesorii au venit şi sâmbătă în Piaţa Universităţii, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Liviu Pop, declarând că sunt aşteptate să se alăture protestului aproximativ 300 de cadre didactice. Liviu Pop a spus că aceştia nu vor veni în Piaţa Universităţii ca sindicalişti, ci ca profesori. El a precizat că în Piaţa Universităţii sunt deja peste o sută de profesori din Sectorul 3, dar că sunt aşteptate să ajungă şi cadre didactice din Sectorul 1.
Românii din Spania, la protest: "Vă rugăm să ne scuzaţi, nu trimitem cât furaţi!"
Nici românii din străinătate nu renunţă la manifestaţiile de solidaritate cu protestatarii din ţară. După Londra, Viena şi Lisabona, sâmbătă au preluat ştafeta comunităţile româneşti din Spania şi Franţa. Organizatorii mitingului de la Madrid au obţinut autorizaţie pentru doar 60 de minute, timp în care s-au asigurat că punctul lor de vedere va fi auzit şi la Bucureşti. "Noi urmărim cu mare atenţie ce se întîmplă în România. De-asta şi astăzi am ieşit să facem această manifestaţie de susţinere", a declarat Marius Sîrbu, organizatorul mitingului.
Românii din Madrid nu se opresc însă doar la protestul de sâmbătă. Unul dintre organizatori spune că vor mai avea încă două zile în care vor fi alături de cei din ţară. "Avem programat să solicităm autorizaţie pentru ziua de miercuri şi sâmbata care vine. Mesajul nostru a fost destul de clar: vă rugăm să ne scuzaţi, nu trimitem cât furaţi!", a mai spus Sîrbu.
La Strasbourg, în Franţa, în faţa consulatului ţării noastre s-au adunat 40 de români. La plecare au promis că vor reveni şi în această săptămână. "Am vrut în primul rând să transmitem un mesaj comun şi să arată, că suntem civilizati şi că cei care au protestat în România sunt la fel ca noi", a declarat Oana Niculescu, organizatorul mitingului la Strasbourg.


Articole înrudite