România a înregistrat în 2012, an electoral, cea mai amplă consolidare fiscală din Uniunea Europeană, iar pentru relansarea creşterii economice în 2013 mizează în special pe agricultură şi energie, a declarat premierul Victor Ponta într-un interviu apărut săptămâna trecută în Les Echos
Î: Ce intenţionaţi să faceţi pentru a relansa creşterea economică?
R: Putem să ne aşteptăm la o creştere de doar 1,6-2% în 2013 din cauza crizei europene şi a efectelor planului de punere în ordine a finanţelor publice. Mizăm pe două motoare importante ale economiei noastre: agricultura, care ar urma să meargă mai bine după seceta din 2012, cea mai grea din ultimii 30 de ani, şi energia. Am revenit în special asupra moratoriului care interzicea exploatarea gazelor de şist. În acest an avem un cadru fiscal stabil, cu menţinerea taxei unice de 16% (rezultatul unui compromis cu aliaţii noştri liberali, timpul va spune dacă va avea succes). Am adus deficitul public de la 5,5% din PIB în 2011 la 2,8% în 2012, ceea ce a reprezentat cea mai amplă consolidare fiscală din Uniunea Europeană, în an electoral pe deasupra.
Î: Deficitul balanţei de plăţi a fost redus. Trageţi profit din austeritatea impusă de Traian Băsescu, care a cauzat înfrângerea electorală a partidului său?
R: Nu din această cauză partidul lui Traian Băsescu a pierdut legislativele, ci pentru probleme de corupţie, între altele. Sunt convins că putem să avem o disciplină bugetară şi să reducem costurile de funcţionare ale administraţiei fără a tăia, totuşi, din programele sociale. Le-am dat, astfel, pensionarilor ceea ce le fusese luat de către fostul guvern.
Î: Investitorii au fost speriaţi de violentul conflict dintre dumneavoastră şi preşedintele Băsescu. Conflictul s-a terminat?
R: Criza a fost rezolvată de ampla noastră victorie la legislativele din 9 decembrie, la sfârşitul cărora am subliniat că, cuvintele de ordine ale acţiunii noului guvern vor fi 'stabilitate' şi 'predictibilitate' şi că nu mai este loc pentru temeri de noi înfruntări. Fapt salutat de pieţele financiare, pentru că am plasat acum o săptămână o obligaţiune, suprasubscrisă de cinci ori, cu un randament de 4,5 % faţă de 6,7 % acum un an. În ceea ce priveşte reproşurile Comisiei Europene, aceasta a publicat la sfârşitul lunii ianuarie un raport care recunoaşte progresele înfăptuite.
Î: Totuşi, Comisia cere să avansaţi repede în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei, punerea în aplicare a diferitelor coduri juridice...
R: Vom reforma în curând justiţia în acest sens, noul Cod civil este în vigoare, iar noul Cod penal nu va întârzia.
Î: Cum se prezintă negocierile pentru un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional?
R: În cadrul programului în curs şi al exigenţelor FMI, programul nostru de privatizare progresează. Începând din iunie, vom începe noi discuţii cu FMI pentru a obţine o linie de credit de tip preventiv, din care nu vom trage neapărat, dar care va constitui o plasă de securitate.