Sute de participanţi la mitingul pentru autostrăzile Moldovei (FOTO) Recomandat

Luni, 12 Aprilie 2021 12:42
Publicat în National

Peste 200 de autoturisme, circa 70 de tiruri şi aproape 100 de motociclete au participat la marşul motorizat organizat sâmbătă, 10 aprilie 2021, de asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Marş motorizat şi miting de protest faţă de lipsa finanţării autostrăzilor din Moldova”.

Participanţii au pornit din Iaşi, Suceava, Piatra Neamţ, Botoşani, Bacău, Vaslui şi s-au întâlnit la Cristeşti, localitate situată la limita judeţelor Iaşi şi Neamţ.

Cei prezenţi la protest au solicitat finanţarea prin PNRR a tronsoanelor Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamţ – Moţca (A8), Târgu Frumos – Leţcani – Centura de Nord a Iaşului (A8); Focşani – Bacău (A7) şi Bacău – Paşcani (A7), subliniind că Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României şi că fără infrastructură regiunea nu se poate dezvolta.

Mitingul de la Cristeşti s-a încheiat cu citirea apelului public adresat Guvernului României, Ministerului Transporturilor, Companiei Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe care îl redăm mai jos:

„Finanţaţi construirea autostrăzilor Moldovei!

Solicitare către
Guvernul României,
Ministerul Transporturilor,
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Astăzi suntem forţaţi să protestăm din nou.
Din nou pentru autostrăzile la care Moldova are tot dreptul pentru a se dezvolta aşa cum merită.
Chiar dacă autostrăzile A7 (Ploieşti-Paşcani) şi A8 (Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş) au făcut timizi paşi înainte sub noua conducere a Ministerului Transporturilor, există un pericol mare şi real ca acestea să nu devină realitate.
Joi, 8 aprilie a.c., a fost semnat contractul pentru SF + Proiectare pe tronsonul Târgu Neamt-Iaşi-Ungheni, după un an de proceduri derulate cu o lentoare supărătoare!
În acest moment avem în derulare pe Autostrada Unirii/A8 două contracte:
- SF pe tronsonul Târgu Mureş-TârguNeamţ, cu finalizare în luna iulie 2021, care în acest moment este într-o situaţie incertă;
- SF + Proiect tehnic pe tronsonul Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni cu finalizare în 25 luni; aici se aşteaptă ordinul de începere a lucrărilor.
Dar finanţarea acestor autostrăzi esenţiale pentru dezvoltarea Moldovei se află în mod evident sub semnul întrebării.
Acesta este şi motivul pentru care ne aflăm azi aici, veniţi din toate judeţele Moldovei!
Nu avem nici acum o finanţare clară, din sursă sigură, care să garanteze finalizarea acestor proiecte.
Responsabilitatea pentru realizarea autostrăzilor în Moldova revine Guvernului României şi structurilor din subordinea sa.
Până acum guvernele de toate culorile s-au dovedit corijente la examenul Moldova!
Toţi sunt de acord că trebuie făcut ceva ca Regiunea să iasă din izolare, dar faptele lipsesc. Această situaţie inacceptabilă trebuie să înceteze!
De câte ori vine vorba despre Moldova şi nevoile ei, toţi guvernanţii găsesc scuze. Administraţiile precedente, grupurile cu agendă ostilă, crizele economice sau sociale şi vremea rea sunt mereu invocate pentru scuzarea nerealizărilor din teren, pentru lipsa investiţiilor în infrastructura mare din Regiune.
Ce cerem:
1. Finanţarea prin PNRR a tronsoanelor de autostradă din A8 şi A7: Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (A8), Târgu Neamţ – Moţca (A8), Târgu Frumos – Leţcani – Centura de Nord a Iaşului (A8); Focşani – Bacău (A7), Bacău – Paşcani (A7);
2. Asumarea finalizării autostrăzilor A8 şi A7 până în anul 2030, conform Master Planului General de Transport al României, HG 666/2016, Legea 291/2018, din fonduri europene (PNRR, POT), Bugetul de Stat şi alte surse de finanţare;
3. Solicităm în regim de urgenţă o întrevedere a oamenilor de afaceri din Regiunea Moldovei şi a asociaţiilor civice din domeniul infrastructurii cu Prim-ministrul României şi cu Preşedintele României.
Atragem atenţia prim-ministrului României, ministrului Transporturilor şi directorului general al CNAIR că bunele intenţii clamate pot fi credibile doar dacă aceste tronsoane sunt incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în mod clar şi cu sumele aferente. În caz contrar, contractele de SF şi Proiectare nu reprezintă nimic concret pentru evoluţia rapidă şi clară a acestor proiecte.
De la actualul Guvern nu cerem favoruri, ci echitate pentru o Regiune care a fost constant discriminată, tratată în mod nedrept ca sursă de mână de lucru ieftină, în care singura soluţie pentru un trai mai bun este emigrarea.
Moldova merită un tratament egal cu al celorlalte regiuni ale României!
De 14 ani tot vedem desene frumoase pe hârtie cu autostrăzile Moldovei!
NOI vrem din partea acestui Executiv o garanţie că A8/Autostrada Unirii şi A7/Autostrada Moldovei vor fi finalizate etapizat în perioada 2026 - 2030!
Cerem garanţii pentru finanţarea autostrăzilor Moldovei, nu doar vorbe şi promisiuni.
Si vom face presiuni publice asupra Guvernului până vom avea aceste garanţii!

Cristeşti,
10 aprilie 2021

Semnează asociaţiile:
Împreună pentru A8
Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, se arată într-un comunicat al celor două asociaţii.

VEZI FOTO în Galeria de imagini de mai jos! ↓

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu